росія все частіше використовує «Шахеди» через брак високоточних ракет, – ISW

45e7355-b4a4666-screenshot-2022-12-28-231757

Російські окупанти змушені все частіше використовувати безпілотники для атак на українські об'єкти критичної інфраструктури, оскільки у них закінчуються запаси високоточних ракет

Про це йдеться у зведенні аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

У командуванні ВПС України заявили, що в ніч з 29 на 30 грудня російські війська випустили по цілях в Україні 16 безпілотних літальних апаратів «Шахед-131» і «Шахед-136» і всі вони були збиті українською ППО.

Українські офіційні особи повідомили, що російські сили запустили сім безпілотників по цілях у Києві, і українська ППО збила їх усіх, але боєприпаси одного з безпілотників влучили в адміністративну будівлю.

Атаки російських безпілотників відбулися після масштабної серії ударів російських ракет і безпілотників по критичній інфраструктурі України 29 грудня, під час яких російські сили запустили 23 безпілотники, більшість з яких були «Шахеди».

Застосування російськими військовими 39 безпілотників за останні два дні, використання 30 безпілотників Shahed 131 і -136 в ніч з 18 на 19 грудня та використання 13 безпілотників Shahed 14 грудня є значним збільшенням нещодавнього використання цих систем в Україні.

10 грудня ISW оцінило, що збільшення темпів атак російських безпілотників може свідчити про те, що російські сили накопичили більше безпілотників іранського виробництва після тритижневого періоду (17 листопада – 7 грудня) їх невикористання, або що росія отримала або очікує отримати нова партія дронів з Ірану.

Російські війська, ймовірно, ще більше збільшили темпи своїх атак безпілотників, намагаючись підтримувати свою кампанію проти критичної інфраструктури України, враховуючи ймовірне вичерпання запасів високоточних ракет.

Українська протиповітряна оборона нещодавно довела свою високу ефективність у знищенні безпілотників «Шахед», і використання російськими військовими цих систем під час атак на цивільні об’єкти в тилових районах зменшує наслідки.

Російські військові, ймовірно, продовжуватимуть використовувати збільшену кількість цих систем для атак на цивільні об’єкти в Україні у своїй помилковій спробі зламати бажання України воювати.

Ключові висновки ISW за 30 грудня:

  • Російські війська в ніч з 29 на 30 грудня обстріляли Київ із застосуванням безпілотників іранського виробництва.
  • президент росії володимир путін відкрив двері для подальшої інституціалізації корупції в російській федерації.
  • Російські війська продовжували контратаки на лінії Сватове-Кремінна.
  • Українські війська завдали ударів по районах зосередження росіян у Луганській області.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Авдіївки, а також у Бахмуті, де, можливо, темпи наступальних дій росіян сповільнилися порівняно з попередніми днями.
  • Російське джерело стверджує, що російські війська здійснили наземні атаки в Запорізькій області.
  • Російські та українські джерела продовжували обговорювати, чи відбудеться друга хвиля мобілізації в росії і коли вона відбудеться.
  • Російські чиновники продовжують домагатися інтеграції окупованих територій до складу російської федерації.

Читайте також: Окупанти продовжують наступ на Лиманському та Бахмутському напрямках, —Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: