Ринок нерухомості впав майже втричі, – дані Міністерства юстиції

maria-ziegler-jJnZg7vBfMs-unsplash

За 9 місяців минулого року нотаріуси уклали 224 тисячі договорів, 38% яких – угоди про купівлю-продаж земельних ділянок. Житло українці купують неохоче.

За даними платформи Опендатабот, ринок нерухомості минулоріч обвалився майже втричі. За такий же період 2021 року нотаріуси зареєстрували в 2,7 рази більше угод – 598 тисяч. Ситуація нормалізувалася у третьому кварталі минулого року, проте 2022 виявився найгіршим для ринку нерухомості.

Більшість із зареєстрованих угод у 2022 році – договори купівлі-продажу квартир і житлових будинків (28% від загальної кількості) та земельних ділянок чи паїв (38% від загальної кількості). За аналогічні 9 місяців 2021 року цифри були іншими (36% і 31% відповідно). Купівлю квартир чи житлових будинків у 2022 році посвідчили 63 тисячі разів (у 2021 році кількість угод становила 218 тисяч). Найгіршим був другий квартал минулого року, коли зареєстрували лише 9,4 тисячі угод.

А от з купівлею-продажем землі ситуація дещо краща: кількість правочинів зменшилася лише вдвічі. Проти 183 тисяч угод у 2021 році, за три квартали минулого року посвідчили 85 тисяч.

Найстабільніше українці звертаються за посвідченням правочинів. Приватні нотаріуси зареєстрували 94% від усіх угод минулого року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: