Два собори Києво-Печерської лаври повернули державі

лавра
фото ілюстративне

Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули у власність держави. Української православної церкви (московського патріархату) завершилася оренда цих об'єктів.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України у четвер, 5 січня.

Напередодні, 2 січня, запрацювала комісія, яка займалась інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель. Описали майно Успенського соборуу та Трапезної церкви, стан іноностасів та ікон. Ідеться й про інше майне, яке не можна виокремити від культових будівель. Наприклад. Царські втрата чи люстри.

До складу комісії увійшли представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/Української православної церкви та юридичної компанії «Міллер».

Останнє засідання комісії 5 січня не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель зі сторони УПЦ. Та він відмовився. У Мінкульті кажуть, що його відмова не стала на перешкоді для повернення держмайна.

«Оскільки одна зі споруд (Трапезна церква) є пам’яткою архітектури національного значення, дуже важливо дотримуватися процедури охорони та збереження пам’яток культурної спадщини»,- прокоментувала керівниця практики захисту бізнесу, адвокатка Ангеліна Климчук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: