У Львові встановили чотирьохметрового різдвяного дідуха

photo20230106160950-e6f161ec
Фото: Роман Балук

Вже багато років поспіль у переддень Різдва у Львові встановлюють головного дідуха міста. Традиційний символ різдвяних свят сьогодні, 6 січня, урочисто поставили на площі Яворського, однак подію довелось перенести через повітряну тривогу.

Через загрозу авіаудару ворога, у Львові було оголошено повітряну тривогу, пише пресслужба ЛМР. Однак колядники, які прийшли на відкриття дідуха, не розгубились і співали колядки в укритті. 

Після відбою тривоги міський голова Львова Андрій Садовий разом з дітьми, депутатами, військовими, почесними громадянами міста та переселенцями під супровід коляди вирушили із площі Ринок на площу Яворського, де й було встановлено головного дідуха міста.

Цьогоріч на відкриття різдвяного дідуха Львова завітав і мер окупованого Скадовська Олександр Яковлєв. Андрій Садовий подарував йому дідух як символ передачі традицій нашого міста. Довжина цього дідуха – 1 метр.

«Дуже часто в нас кажуть: «Дідух до хати – вся нечисть з хати». Кожен собі уявляв нечисть по-своєму. Зараз ми всі знаємо, як виглядає нечисть. Вона навіть сьогодні хотіла нам завадити, і довелося дві години просидіти в укритті, але наші традиції перемагають, як би ворог не старався. Ми завжди встаємо, йдемо вперед і перемагаємо. Можливо, цього року немає такої радості, як завжди на свята, але я вірю, що кожен з нас має це світло, любов всередині себе.

Зараз я в руках тримаю зменшену копію нашого міського дідуха і хочу його подарувати меру Скадовська. Скадовськ зараз знаходиться в окупації, але ми віримо, що дуже швидко наші війська його повернуть. І вже наступного року ви нам зі Скадовська передасте свого скадовського дідуха», – сказав Андрій Садовий.

Нагадаємо, головний дідух міста традиційно до свят готують майстри Музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького. Його висота – майже 4 метри. Він складається з декількох десятків маленьких дідухів.

«Цей красивий велетень-дідух наче переносить нас в часи, коли найстарший член родини вносив до хати обжинковий сніп і розповідав дітям історії. Дідух є запорукою передання родинних традицій, символом достатку і надії, що Господь й надалі буде прихильним до нас. Це дуже гарне нагадування у різдвяний час, щоб подякувати Богові і попросити підтримки, сили і перемоги», – наголосив о. Михайло Білецький, настоятель храму Стрітення Господнього УГКЦ.

Біля головного дідуха міста лунали колядки від хору «Гомін», хору «Жайвір» і колективу «Намисто».

Читайте також: Добірка різдвяних заходів на Львівщині

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: