В росії критикують путіна за оголошене «перемир’я», – ISW

dad0ebd-c2bbac8-clipboard01
Фото: Кремль

Російські офіційні особи та блогери продовжували негативно реагувати на заяву президента росії володимира путіна про припинення вогню 5 січня, оскільки 6 січня в Україні тривали військові дії.

Про це пишуть експерти Інституту вивчення війни ISW.

Так, глава так званої Донецької народної республіки (ДНР) денис пушилін зазначив, що припинення вогню не означає, що російські війська перестануть відповідати на "провокації з боку українських військ», інакше російські сили ризикують дати Україні можливість покращити свої позиції на критичних ділянках фронту.

В ISW припускають, що заява пушиліна була неявною критикою оголошення про припинення вогню та є прикладом того, що це оголошення було погано сприйняте російським військовим керівництвом.

Колишній командир бойовиків на Донбасі в 2014 році та відомий блогер ігор гіркін назвав припинення вогню «сміливим і рішучим кроком до поразки і капітуляції» для російських військ і розкритикував російське керівництво за те, що воно не винесло уроків з результатів попередніх перемир'їв за останні вісім років.

В інституті зауважують, що інші відомі блогери скористалися оголошенням про припинення вогню, щоб розкритикувати ведення війни кремлем і звинуватити російське керівництво в тому, що воно прямо загрожує російським солдатам.

Оголошення про припинення вогню, ймовірно, продовжуватиме служити причиною невралгії для голосів в інформаційному просторі, які історично мали взаємопідсилювальні стосунки з путіним.

Також в ISW зауважують, що хоча багато голосів у російському інформаційному просторі різко критикували оголошення про припинення вогню, певні жорсткі елементи схопилися за заяву путіна, щоб продовжувати поширювати наратив про те, що путін є захисником релігійних цінностей і моралі.

Так, заступник голови Ради безпеки рф дмитро медведєв 6 січня заявив, що путін простягнув Україні «руку християнського милосердя», а Україна відкинула це через брак віри.

Командир чеченського спецназу «Ахмат» апті алаудінов відповів на припинення вогню палкою похвалою на адресу путіна, якого він назвав «істинно віруючим християнином», зазначив, що Ісус є шанованим пророком в ісламі, і звинуватив український «сатанізм» у тому, що він причина, чому Київ відмовився прийняти перемир'я. Вихваляння Алаудиновим припинення вогню з релігійних мотивів є частиною конкретної та тривалої інформаційної операції кремля, яка спрямована на те, щоб задовольнити різні групи релігійних меншин у російських збройних силах, представивши Україну аморальним ворогом, відсутність віри якого виходить за межі ображає християн так і мусульмани.

Ключові висновки експертів ISW:

  • Російські офіційні особи та блогери переважно не відреагували на заяву США про нову військову допомогу Україні понад 3,75 мільярда доларів.
  • Російські офіційні особи та блогери продовжували негативно реагувати на оголошення президента росії володимира путіна про припинення вогню 5 січня, оскільки військові дії в Україні тривали 6 січня.
  • Певні жорсткі елементи російського інформаційного простору схопилися за заяву путіна, щоб поширити наратив про те, що путін є захисником релігійних цінностей.
  • Відомі російські блогери продовжують використовувати свої платформи, щоб виступати за викорінення української культурної та етнічної ідентичності.
  • Російські та українські війська продовжували наступальні дії поблизу Кремінної та Сватового.
  • Російські джерела стверджували, що російські війська досягли перемог у Соледарі, оскільки російські наступальні операції тривали навколо Бахмута та в районі міста Авдіївка-Донецьк.
  • Російська влада та військове керівництво продовжують стикатися з негативною реакцією через свою відповідь на український удар 31 грудня по російській базі в Макіївці, Донецька область.
  • Російські війська та окупаційна влада продовжують переслідувати українських дітей, щоб консолідувати соціальний контроль на окупованих територіях.

Читайте також: Окупанти примусили 3 тис працівників ЗАЕС отримати «російські паспорти», - Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: