У Львові є понад пів сотні дошок на пам'ятках архітектури з радянським написом

photo_2023-01-13_13-18-58
Фото: ЛМР

У Львові з охоронних дошок на пам’ятках культурної спадщини усувають радянський напис. Ідеться про дошки старого зразка. Там написано: «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

Про це повідомив заступник начальника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв.

Як це роблять?

Методика усунення напису така: спочатку його затирають, потім армованою стрічкою заклеюють світлу пляму, а далі – зафарбовують спеціальною алкідною фарбою.

«Написи усуваємо спочатку абразивним методом. Оскільки ці дошки виготовлені зі спеціального скульптурного сплаву, то після затирання на місці напису з’являється світла пляма. Її зафарбовуємо. А перед тим, як наносити фарбу, використовуємо армовану стрічку, яка закриває всі нерівності», - пояснив чиновник.

Чому їх не можна демонтувати?

В управлінні охорони історичного середовища наголошують, що самі дошки демонтовувати недоцільно, оскільки вони міцні і належно ознаковують статус будинку. А також мають елементи української ідентики: їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут. Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

«Можна сказати, що ці дошки – унікальні. Бо такий дизайн для охоронних дощок використали тільки для однієї з тодішніх республік – Української», - додав Георгій Корнєєв.

У Львові ще є близько 50 охоронних дощок з радянськими написами, які слід усунути.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: