путін намагається завадити пригожину підвищити свій статус, – ISW

Безымянный
Фото: відкриті джерела

Президент росії володимир путін, ймовірно, вживає заходи, щоби підірвати зусилля керівника ПВК "Вагнер" євгенія пригожина щодо підвищення свого статусу у російському суспільстві, переконані аналітики Інституту вивчення війни.

Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

Аналітики вважають, що путін намагається підготувати кадри лояльних до себе і Міністерства оборони рф блогерів і публічних осіб.

В інституті нагадали, що голова виконавчого комітету партії "Єдина Росія" олександр сидякін, депутат Держдуми від "Єдиної Росії" рртем туровський і так званий голова "ДНР" денис пушилін зустрілися 13 січня з кількома блогерами. Високопоставлені союзники путіна вручили групі з понад 10 блогерів, серед яких були російський пропагандист олександр сладков та автор пропагандистського проєкту "Wargonzo" семен пєгов, офіційні подяки з підписом секретаря генеральної ради партії "Єдина Росія" андрія турчака.

"Це остання подія з низки зусиль кремля, спрямованих на розвиток зв'язків з окремими блогерами. кремль доклав зусилля, щоби кооптувати сладкова, провідного блогера "Wargonzo" семена пєгова та інших блогерів, які були готові продатися в обмін на політичний престиж. путін може намагатися розвивати зв'язки з цими лояльними до кремля блогерами, щоби спрямувати їхнє медіаохоплення проти зусиль блогерів, які просувають пригожина та завдають шкоду репутації путіна в російському інформаційному просторі", – йдеться у звіті ISW.

Пригожин, ймовірно, прагне використати перемогу в Соледарі як інструмент торгу для підвищення свого авторитету в росії. Подальша згадка російського Міноборони про війська Вагнера у відповідь на громадський резонанс свідчить про значну перемогу пригожина, зміцнюючи його як вирішального гравця у цій війні. Резніков заявив, що пригожину потрібна була перемога в Соледарі, щоб довести путіну, що його сили кращі за звичайну армію. пригожин також оприлюднив запитання журналіста про його зустріч із путіним для обговорення перемоги в Соледарі, виділяючи це питання серед низки інших подібних запитань у своїй відповіді на повідомлення російського Міноборони [14]. пригожин попросив журналіста прочитати його оригінальну заяву про Соледар замість того, щоб «займатися дурницями», незважаючи на те, що в його коментарі було зазначено, що питання про виключення російського Міноборони Вагнера «потребуватимуть відповідей, але не зараз». пригожин, який раніше використовував навмисно нечіткі повідомлення, також зазначив, що скоро всі зрозуміють, чому він відмовився від коментарів.

Хоча ISW не може підтвердити, що пригожин матиме зустріч з путіним, він раніше пропонував свою критику путіну щодо ходу війни і, ймовірно, скористається цією можливістю для своєї вигоди.

Ключові висновки ISW:

  • 13 січня Міністерство оборони росії повідомило, що російські війська захопили Соледар увечері 12 січня.
  • Початкове оголошення Міноборони (в якому не згадувалося про Групу Вагнера) викликало значну негативну реакцію в російському інформаційному просторі, змусивши Міноборони опублікувати друге оголошення, в якому згадується Вагнера.
  • Пригожин, ймовірно, прагне використати перемогу в Соледарі як інструмент торгу для підвищення свого авторитету в росії.
  • Можливо, путін вживає заходів, щоб виростити кадри блогерів, лояльних до путіна та російського Міноборони, щоб підірвати зусилля пригожина піднести себе.
  • Високопоставлені українські чиновники продовжують прогнозувати активізацію українських і російських операцій навесні 2023 року та те, що наступ росії з боку білорусі залишається малоймовірним.
  • Реакція російських чиновників росіянам, які втекли за кордон, ризикує ще більше розділити кремль і ультранаціоналістичну провоєнну спільноту.
  • Повідомляється, що президент росії володимир путін наказав російським окупаційним чиновникам депортувати українських дітей до Росії за схемами медичного переселення.
  • Російські сили здійснили обмежені контратаки вздовж лінії Сватове-Кремінна, тоді як українські сили, як повідомляється, продовжували контрнаступальні операції поблизу Кремінної.
  • Російські війська продовжували наступальні дії в районі Соледара, Бахмута та Авдіївки.
  • Українська розвідка повідомила, що російські війська прагнуть збільшити чисельність особового складу до двох мільйонів до невизначеної дати.
  • Атаки українських партизанів продовжують відволікати російські ресурси від лінії фронту в тил на окупованих територіях.

Читайте також: ЗСУ відбили ворожі атаки біля 14 населених пунктів, – Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: