Старий Новий рік 2023: історія свята, привітання та листівки

2796708
Фото: VL

Старий Новий рік завжди припадає на 14 січня. Цього дня Церква також вшановує пам'ять святого Василя. З'явилося цікаве свято 1918 року, коли українці перейшли на григоріанський календар. Тоді Новий рік почав наступати на два тижні раніше, але люди запам'ятали і стару дату.

Які традиції та обряди існують на Старий Новий рік — читайте в матеріалі ТСН.ua.

Коли святкують Старий Новий рік 2023

Це свято щороку припадає на 14 січня. Не буде винятком і 2023 рік. Старий Новий рік прийде в суботу. Напереродні, 13 січня, традиційно українці збираються за святковим столом і знову смакують кутю. Цього разу вона називається "Щедрою". На столі обов'язково стоять м'ясні страви, особливо часто можна побачити свинину.

Старий Новий рік: Історія свята

1918 року багато країн перейшли з неточного юліанського календаря на більш точний і новіший григоріанський. Різниця між ними становить приблизно два тижні. Вступили в силу зміни і на українських землях.

Однак в православній церкві від нововведення відмовилися. Тому в храмах продовжили святкувати всі релігійні свята за старим стилем. Тому практично всі свята в православ'ї припадають на 13 днів пізніше сучасної дати. Так, наприклад, колись день святого Василя святкували в перший день нового року, а 13 січня (за юліанським календарем це 31 грудня) — День Маланки.

Саме тому в українців є одразу два свята, які пов'язані з Новим роком. Спочатку ми святкуємо прихід Нового року за григоріанським календарем, а потім, через два тижні, Старий Новий рік.

Нагадаємо, що 2022 року митрополит Епіфаній заявив, що ПЦУ вже готова до реформи календаря, якщо парафіяни погодяться на такий крок. Якщо це станеться, то день святого Василя Церква буде святкувати як раніше. Тобто 1 січня.

Старий Новий рік: традиції та обряди

Здавна українці святкували день святого Василя. Це була особлива дата — перший день року. Тому всі збиралися разом, йшли до сусідів вітати з Новим роком та посівати. Святкування традиційно починалися напередодні. 13 січня в народі називали День Маланки, Щедрий вечір або Щедра кутя.

На Щедрий вечір було прийнято накривати святковий стіл, на якому завжди стояла кутя, вареники зі шкварками, млинці з м'ясом, запечене порося або просто страви зі свинини. Така традиція пояснюється тим, що святого Василя вважають покровителем свиней. Увечері молоді люди збиралися разом і водили "козу Маланку". Вони йшли в сусідні будинки, щедрували та бажали господарям щасливого Нового року. Обов'язково за свою виставу просили частування.

14 січня, коли приходив день святого Василя, вже можна було йти в гості. Зазвичай йшли до рідних, хрещених батьків, близьких друзів. Зранку хлопчики та чоловіки брали зерно і йшли посівати. Дівчатам це робити було заборонено. Посівальники спочатку вимовляли спеціальний вірш, у якому бажали господарям достатку та радості. А потім розсипали зерно по будинку. За це вони отримували частування і монети.

Віряни на Старий Новий рік обов'язково відвідували храм та молилися святому Василю, щоб той подарував здоров'я і щастя в Новому році.

Вітання на Старий Новий рік 2023

Старий Новий рік на порозі, з чим я вас вітаю! Нехай радощів буде повна хата, щоб усі були багаті! А головне - миру вам та нашій батьківщині у новому 2023 році за старим календарем, пише ua.korrespondent.net.

Фото: YouTube

З Старим Новим Роком вас вітаємо,

Щастя й радості бажаємо!

У щасливій вашій хаті

Щоб ви всі були багаті,

Щоб лежали на столі

Паляниці немалі,

Щоб були у вас ковбаси,

Молоко і сало, й м'ясо,

і млинці, і пиріжки,

і пухнасті пампушки.

Щоб були ви в цій оселі

і щасливі, і веселі!

Фото: YouTube

Бажаю вам у Новому році, хоч і за старим календарем, миру та згоди, здоров'я та щастя, успіхами і фінансового благополуччя. Хай щастить! Зі святом вас!

Фото: YouTube

Зі Старим Новим Роком

Поспішаю привітати.

Щоб усі нещастя боком

Завжди обминали хату.

Щоб були всі щасливі,

Усміхнені й здорові,

Щоб збувалися всі мрії

У радості й любові!

Фото: YouTube

Старий Новий рік обіцяє бути для вас щасливим. Нехай збудуться ці передбачення! Зі святом вас вітаю, щастя і миру вам бажаю!

Фото: YouTube

Щедро-щедро стіл накритий!

Буде рік багатий, ситий,

Буде щастя і здоров'я,

Жити будете з любов'ю,

Чесні будуть справи й дії,

Всі здійсняться ваші мрії!

Щедро-щедро вам бажаю!

З Щедрим вечором вітаю!

Фото: YouTube

Вітаю Вас зі святом! Бажаю, щоб цей важливий день і Різдво принесли у ваш дім добрі та радісні вісті, здоров'я душевне та тілесне, мир, любов та удачу у всіх справах! Нехай Різдвяна зірка світить на всіх життєвих дорогах, допомагає вибрати правильний шлях і робити добрі вчинки!

Фото: YouTube

Зі святою вечерею вітаю,

Тепла і миру кожному бажаю.

Вечірня зірочка нехай засяє,

Кожен дім добром осяє,

Нехай щастя подарує,

Лише найкращим зачарує.

Фото: YouTube

Нехай на Святвечір ваша родина збереться разом за одним столом, а дім сповниться особливо теплою атмосферою любові та радості! Бажаємо вам та вашим рідним міцного здоров'я, віри та надії, сили духу та чистоти душі! Зі Святим вечором!

Фото: YouTube

Хай радість постукає у двері,

Смачної вам святкової вечері,

Спокою в домі, сонечка ясного,

Майбуття щасливого та прекрасного!

Фото: YouTube

Нехай святковий вечір принесе у ваш дім особливий дух свята, добра, любові та щастя. Я бажаю вам миру та світла. Хай ваше життя ніколи не буде затьмарене сумом та пасмурними днями. Бажаю, щоб ваше здоров'я було міцним, сім'ї щасливими, а справи успішними!

Фото: YouTube

Від щирого серця бажаю, щоб збулися всі добрі надії та світлі мрії, щоб чудове свято подарувало велику радість, щоб для щасливого життя не було жодних перешкод. Здоров'я та миру, достатку та віри, краси душі та взаємної любові!

Старий календар нарешті теж перегорнув нову сторінку, з чим я вас привітаю! Зі Старим Новим Роком! Проводжайте 2022, зустрічаймо 2023 з радощами та неймовірним настроєм!

Фото: YouTube

Нехай Старий Новий рік

До Вас у дім увійде,

Побільше сміху принесе,

Веселощів, музики, віршів,

Цукерок та смачних пирогів.

Надій, успіхів та перемог

І доброти на багато років!

Фото: YouTube

Хай це вже й Старий Новий рік, але я впевнений, що він несе до вас під ялинку неймовірні подарунки долі. Зі святом, всього найкращого! Проведіть цей час чудово.

Фото: YouTube

Новий рік ми зустріли біля ялинки,

Різдво відзначили уже,

Озирнутися навіть не встигли,

Й нове свято знову йде!

Це Старий Новий рік!

З ним тебе й вітаю,

Щоб пройшов він без турбот,

Щастя і добра бажаю!

Читайте також: Куди піти у Львові 14 січня: афіша заходів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: