Україна на Радбезі ООН закликала "всі відповідальні держави" підтримати її формулу миру

Безымянный
Скрін з відео

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова закликала держави ООН підтримати формулу миру - план мирного врегулювання, ініційований Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на трансляцію засідання ООН.

Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, про це вона заявила на засіданні Ради Безпеки ООН, на якому розглядалася ситуація, спричинена путінською війною.

«Президент Володимир Зеленський ініціював формулу миру, щоб відповісти на нагальні виклики сьогодення. Вона складається з десяти пунктів, які здатні повернути безпеку та справедливість Україні та всьому світові», - наголосила Джапарова.

Вона нагадала, що цей план, який базується на цілях та принципах Статуту ООН, спрямований на гарантування безпеки в усіх її вимірах – продовольчої, радіаційної та ядерної, енергетичної, протидії екоциду й недопущення повторення агресії в майбутньому.

«Ми закликаємо всі відповідальні держави підтримати й просувати формулу миру», - сказала перша заступниця глави МЗС.

Водночас вона висловила жаль з приводу того, «що посланець зла все ще перебуває у кріслі постійного члена Ради Безпеки ООН», яке займав Радянський Союз. І повторила позицію України: правові підстави для присутності росії в РБ «є більш ніж сумнівними, якщо не цілковито відсутніми».

Джапарова наголосила на необхідності подальшого посилення тиску на росію з метою знищення її військової машини. Держава-агресорка вже відчула вплив санкцій: в армії загарбників закінчуються сучасні озброєння та боєприпаси, зазначила вона.

«І хоча ми ще не перемогли, росія вже програла», - зауважила перша заступниця міністра. Для остаточної поразки рф та перемоги демократії, додала вона, потрібно посилити санкції в секторах, які мають особливе економічне значення для росії. Ідеться, зокрема, про повне нафтове та газове ембарго й відключення російських банків від світової фінансової системи.

Не можна також допустити, щоб ті, хто допомагає росії чинити воєнні злочини, уникнули відповідальності, вказала Джапарова, уточнивши, що це стосується Білорусі та Ірану.

Представниця України вкотре закликала секретаріат ООН направити до нашої держави експертів для розслідування поставок безпілотних літальних апаратів з Ірану до росії.

«Зволікання підриває довіру до Ради Безпеки як такої, а також до її здатності забезпечити виконання власних рішень», - пояснила вона.

Джапарова також наголосила на необхідності створення спеціального трибуналу для притягнення російських посадовців до відповідальності за злочин агресії. Вона уточнила, що майже за 11 місяців зареєстровано понад 64 тисячі воєнних злочинів, скоєних рф.

Окрім того, перша заступниця міністра заявила про гостру потребу України у зброї, яка «наблизить нас до перемоги та відновлення миру», а також у фінансовій та гуманітарній допомозі.

За останніми оцінками, загальна сума збитків, завданих цивільній та критичній інфраструктурі України, становить понад 127 млрд доларів, додала Джапарова.

Як пише Українська правда, напередодні Еміне Джапарова анонсувала винесення на голосування в Генеральній Асамблеї ООН резолюції про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії.

Заступниця міністра закордонних справ також заявила, що Україна цього року просуватиме дві резолюції Генеральної Асамблеї ООН – щодо реалізації Формули миру та притягнення росії до відповідальності за розв’язання війни проти України.

Як пише сайт Гордон, 15 листопада 2022 року на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, яка складається з 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

"Це зараз одне з ключових завдань нашої держави – залучити світ до конкретної реалізації пунктів формули миру", – сказав Зеленський 9 грудня. За його словами, Україна відчуває підтримку у притягненні росії до відповідальності за агресію як від держав, так і від міжнародних організацій та правозахисних інституцій.

Зеленський заявляв 18 грудня, що Україна вже готує цієї зими спеціальний "саміт для миру". "Українська формула миру – це 10 чітких пунктів, здатних створити нову архітектуру безпеки – глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі", – наголосив президент.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв наприкінці грудня 2022 року, що глобальний саміт миру українська влада хоче провести під егідою ООН до кінця лютого 2023 року.

Глобальний саміт миру, ініційований Україною, заплановано на 24 лютого у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (США), повідомив 12 січня посол України у Туреччині Василь Боднар.

Читайте також: ЗСУ відбили ворожі атаки біля 14 населених пунктів, – Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: