Україна домовляється з рф про створення гуманітарного коридору для важкопоранених,—  Лубінець

фото ілюстративне
фото ілюстративне

Наразі ведуться перемовини щодо створення гуманітарного коридору, в межах якого можна буде більш ефективно здійснювати обміни полоненими та утримуваними особами. 

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Зокрема йдеться про повернення додому важкопоранених, людей літнього віку, дітей, військових та цивільних громадян України. Ці питання обговорювали у ході триденних перемовин в Анкарі з російською стороною за участі турецького омбудсмена Шерефа Малкоча. 

За словами Дмитра Лубінця, під час зустрічі вдалося змусити росію визнати необхідність повернення в Україну важкопоранених осіб без жодних умов, як це вимагається ст. 110 Женевської конвенції. Українська сторона наголосила, що в даному випадку йдеться не про обмін, а саме про репатріацію і передали російській стороні список з іменами 800 важкопоранених українських військовослужбовців. 

 «Ми пояснили це російській стороні. Не скажу, що вони вже погодилися й починають виконувати, але визнали, що це дійсно є в Женевській конвенції», – зазначив український омбудсмен. 

Окремими треками тривають перемовини про визволення цивільних українців, які перебувають в російському полоні ще з 2014 року – у цьому списку наразі налічується 377 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: