Колишнього главу «Нафтогазу» підозрюють у розкраданні державних коштів

andrij-kobolyev_large
Фото: Forbes

Ексочільникові правління НАК «Нафтогаз України» Андрієві Коболєву оголосили про підозру у розкраданні понад 229 мільйонів гривень.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) у четвер, 19 січня.

Там розповіли, що в травні 2028 року тодішній очільник компанії видав наказ щодо преміювання працівників. Зробив це всуперед вимогам законодавства. Так, виплатили майже 261 мільйон гривень (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення)

Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 роках.

У відомстві кажуть, що суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн.

«Загалом упродовж 2018 року підозрюваному незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром)», — сказано в повідомленні.

Під час розслідування антикорупційні органи стикнулися з перешкодами з боку колишнього керівництва держкомпанії, яке скерувало документи стосовно виплати премій голові правління держкомпанії до іноземних юридичних радників, які відмовлялися за запитом Національного бюро про міжнародну правову допомогу їх видати.

Однак, після одержання інформації щодо повернення у 2022 році цих документів у розпорядження компанії, детективи НАБУ їх вилучили, що допомогло надати належну правову оцінку діям колишнього керівника компанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: