Окупанти спровокували на Запоріжжі екологічну катастрофу, — ОВА

f154bda0ba932459
Фото: Суспільне Запоріжжя

У Запорізькій області через повномашстабне російське вторгнення знизився рівень води у річці Дніпро, а також на каховському водосховищі. Це свідчить про екологічну катастрофу.

Про це повідомили у військовій адміністрації регіону за підсумками засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Фахівці розповідають, що спостерігається значне зниження рівня води на Каховському водосховищі. Наразі він складає 14,6 метрів, коли відмітка нормального підпірного рівня має бути 16,0 м.

Причиною цього стало пошкодження окупантами запірних шандорів Каховської ГЕС. Це призводить до надто швидкого руху води з водосховища та обміління і всихання його мілководних проток та заток. Між іншим, усі ці негативні фактори вже призвели до загибелі значної кількості водних біоресурсів та можуть зірвати нерест навесні 2023 року.

На ГЕС неможливо планувати та проводити ремонтні роботи через бойові дії та терористичну діяльність окупаційних військ, пояснюють у відомстві.

«Але потрібно все фіксувати та рахувати збитки. За попередніми даними, їх сума вже складає майже 105 мільйонів гривень. Виявлені факти мають всі ознаки злочину проти довкілля. Країна-агресор має відповісти за них у повному обсязі», — сказав очільник ОВА Олександр Старух.

Крім того, масова загибель водних біоресурсів може призвести до небажаних спалахів інфекцій у населених пунктах на узбережжі Дніпра. У гіршому випадку, загибла риба може опинитись на стихійних ринках та нести загрозу життю і здоров'ю громадян.

Запорізька обласна військова адміністрація вже звернулась до Державного агентства водних ресурсів України з проханням розглянути питання значного зниження води на Каховському водосховищі й визначити можливі заходи щодо мінімізації шкоди навколишньому природному середовищу та економіці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: