Світло: дефіцит потужності знизився, але залишається суттєвим

IMG_5869-630x420-1 (1)
Ілюстративна світлина, з архіву. Автор: Микита Печеник

Споживання електроенергії у п'ятницю, 20 січня, прогнозується незначно вищим, ніж днем раніше. Зросло виробництво, бо відремонтували один із блоків ТЕЦ, а також через невелике зростання генерації на інших ТЕЦ та ГЕС.

Про це повідомили вранці у НЕК «Укренерго».

Там водночас сказали, що дефіцит потужності знизився, але він досі є суттєвим. У вечірній пік генерація може покрити трохи більше ніж ¾ прогнозованого споживання.

Діють ліміти

У всіх регіонах діють обмеження споживання електроенергією. До всіх обленерго довели ліміти. Вони діють впродовж доби. Наприклад, на Львівщині «Укренерго» встановила ліміт споживання 518,5 мегават, що складає близько половини від потреби регіону.

Діють графіки погодинних вимкнень світла.

Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Тому для їх попередження застосовуються аварійні відключення. нагадали у компанії.

Чому виник дефіцит потужності?

Там пояснюють, що через ракетні та дронові атаки рф пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. Остання атака росіян 14 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком енергоблокам теплових електростанцій.

Українські енергетики продовжують ремонтувати пошкоджені ворогом електропідстанції.

Увечері 20 січня внаслідок артобстрілу знову відключалася лінія електропередачі, яка забезпечує живлення Запорізької атомної електростанції. Лінію оперативно вдалося повернути в роботу.

«Укренерго», виробники електроенергії та обленерго постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Однак після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше», — сказано в повідомленні компанії.

Скільки атак рф пережила енергосистема України?

Ідеться про 12 масованих обстрілів ворога та 14 ударів безпілотниками.

А понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і є під тимчасовим контролем окупантів. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

Окрім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також є і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Окрім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит, пояснюють в «Укренерго».

Економте світло

В «Укренерго» знову звертаються до громадян, аби ті розумно споживали електроенергію. Радять почергово користуватися енергоємними приладами. Це, наприклад, пральні машини, пилососи, електроплити тощо.

Завдяки цьому знизиться навантаження на систему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: