Ми не викручуємо руки і не вмовляємо, – Білий дім про надання Україні танків Leopard

e1bd18a-1722fae-leopard-2-a5-der-bundeswehr.jpg
Фото: відкриті джерела

США не вмовляють Німеччину у питанні надання Україні танків Leopard.

Про це повідомив координатор стратегічної комунікації Білого дому з питань національної безпеки і оборони Джон Кірбі в інтерв’ю виданню "Голос Америки", пише Українська правда.

"Ми не викручуємо руки, не штовхаємо та не вмовляємо. Ми хочемо, щоб країни давали те, що вони можуть, коли вони можуть і де вони можуть, і в тому розмірі та масштабі, які їх влаштовують. І це вирішувати Німеччині.

Ми знаємо, що Німеччина працює над власним процесом щодо танків Leopard, які є чудовими танками, дуже потужними, не вимагатимуть від українців надмірної кількості підготовки, якщо Німеччина захоче рухатися в цьому напрямку. Але це питання є ключовим. Це є рішення Німеччини" - заявив він.

Кірбі наголосив, що Німеччина є "одним із провідних у світі фінансових донорів України з точки зору фінансової допомоги", що "високо цінують" союзники.

Він додав, що ЗСУ "мають реальну потребу" у танках.

"Ми вважаємо, що важливо, щоб кожна нація, яка може підтримати Україну в її захисті, робила це саме зараз. Однією з критичних потреб Збройних сил України цієї зими і, ймовірно, навесні буде бронетехніка. Через види бойових дій, які вони ведуть на Донбасі, які можуть включати танки, але не обов’язково, хоча українці мають реальну потребу у додаткових танках" - додав Кірбі.

Як пише сайт Гордон, за інформацією українського МЗС станом на 13 січня, танки Leopard Україні готові передати п'ять країн. Однак для цього потрібна згода Німеччини. Поки що Берлін про таке рішення не оголошував.

Окрім Німеччини, танки Leopard має у своїх арсеналах ще 12 європейських країн, зазначило Bloomberg. Польща працює над тим, щоб переконати союзників ЄС надати Києву до 100 танків, щоб "змінити ситуацію на полі бою в Україні", сказав Моравецький 18 січня. За його словами, Польща вирішила надати Україні 14 танків Leopard 2 та очікує, що це зроблять й інші країни ЄС, зокрема Данія, Фінляндія й Німеччина.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба висловлював сподівання, що восьмий "Рамштайн" 20 січня буде важливим для оголошення нових рішень щодо оборонної допомоги Україні. Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас прогнозував, що кілька країн оголосять про доправлення в Україну танків Leopard.

Глава міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив за підсумками зустрічі, що про надання Україні німецьких танків Leopard союзники поки що не домовилися. Він повідомив, що доручив перевірити запаси танків Leopard 2 у німецькій промисловості та на складах бундесверу.

Заяву Пісторіуса розкритикували у МЗС України, закликавши "дуже швидко завершити цей огляд найближчими днями". "Це справжня трагікомедія. Що ви повинні перевірити? Скажіть, будь ласка", – відреагував заступник міністра Андрій Мельник.

Про надання Україні німецьких танків Leopard із Пісторіусом "відверто говорив" глава Міноборони України Олексій Резніков у межах восьмого "Рамштайну". Після засідання Резніков поінформував про "прорив" – українські військові розпочнуть навчання на Leopard.

Читайте також: Ситуація на фронті зайшла в глухий кут, - Британська розвідка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: