Які продукти шкідливі після багаторазового розморожування

fe367b20391a0f40
Фото: відкриті джерела

В Україні тривають планові відключення електроенергії через обстріли енергетичної інфраструктури російськими військами. Незамінні в побуті морозильні камери та холодильники на декілька годин залишаються без живлення.

Про те, які продукти шкідливі після повторного заморожування та як пристосувались до нових реалій власники магазинів, які продають заморожену продукцію, пише suspilne.media.

Сімейна лікарка Вікторія Ткаченко говорить, під час розморожування продуктів ризик появи шкідливих мікроорганізмів підвищується в рази. "Наприклад, сальмонела розмножується під час танення дуже швидко. А вся річ у тому, що при низьких температурах такі мікроорганізми гинуть не повністю. І під час підвищення температури вони знову "прокидаються" і відновлюють життєдіяльність".

Поза холодильником деякі види ковбас зберігати категорично не можна, попереджає лікарка. "Наприклад, варена ковбаса, сосиски абсолютно не годяться для зберігання поза холодильниками. Вживання такої продукції викликає отруєння організму".

Морозиво – один із найбільш небезпечних десертів. "Зіпсовані чи повторно заморожені такі ласощі можуть викликати серйозне харчове отруєння. Мікроби чудово переживають процес замороження і під час танення в такому морозиві може розвинутися бактеріальна інфекція".

Тож, підсумовує лікарка, під час відключення світла навіть на декілька годин, продукти харчування, які розморожуються, здатні покласти вас до лікарні з отруєнням.

Кропивничанка Наталія Болвінова змінила свої правила заготівлі продуктів для сім'ї

На початку вторгнення Росії в Україні всі жінки були змушені змінити спосіб закупівлі продуктів харчування, згадує Наталія Болвінова. "Більшість зробили повну "затарку" морозильних камер, на так звані "тривожні дні". Але, на жаль, після підступних ударів російських ракет по енергетиці, довелось господиням знову переналаштовуватися".

Щоб поповнити харчовий запас родини, Наталя Болвінова купує консерви, які можна зберігати при кімнатній температурі. "Це, звісно, вплинуло на смаки у родині, до яких звикли. Все, що раніше зберігали у морозильній камері, довелося переробити в готові страви, аби не зіпсувалося".

Які продукти не можна заморожувати

Фото: Depositphotos

Кожна господиня звикла заморожувати на зиму різні корисні продукти, зокрема, овочі, фрукти, зелень тощо. Але є такі продукти, які не рекомендується заморожувати взагалі, пише Тochka.net.

  • Яйця

Яєчна шкаралупа чудово зберігає вміст від зовнішнього впливу, але не від перепаду температур. В результаті заморожування шкаралупа може тріснути і дати вхід всередину шкідливим бактеріям. Також яйце втрачає свою структуру і смак.

  • Молочні продукти

З молочки небажано заморожувати йогурти, кефір, сметану, різні м'які сири, наприклад, вершковий сир. Його ніжна пухка консистенція після розморожування знищиться. До речі, не можна повторно заморожувати грудне молоко. По-перше, воно втрачає свої цінні якості, а по-друге, при розморожуванні підвищується ризик розмноження в ньому шкідливих бактерій. Сама розумієш, якщо справа стосується немовляти, то краще не ризикувати його здоров'ям.

  • Майонез та інші соуси

Соуси на основі крохмалю, борошна та яєць після розморожування, як правило, розшаровуються на складові частини, змінюють свою структуру і будуть непридатними до вживання в їжу, та й просто несмачними.

  • Овочі з високим вмістом вологи

Велика кількість води, що міститься в деяких овочах, призводить до того, що після розморожування вона витікає з таких продуктів, позбавляючи їх колишньої консистенції, вітамінів, смаку і приємного зовнішнього вигляду. Наприклад, огірки, помідори, латук, салат, редиска, редька, картопля, капуста, а також цибуля і часник. Такі овочі стають в'ялими, кашоподібними і зовсім неапетитними, а деякі темніють, втрачають свій рідний смак і запах. Крім того, не слід знову закидати в морозилку відталі овочі, тому що в них досить швидко розвиваються шкідливі для організму бактерії. Ось чому не можна повторно заморожувати овочі.

  • Соковиті ягоди

Водянисті, переспілі, підбиті, м'які - ось які ягоди можна заморожувати. З цих міркувань не рекомендується морозити полуницю, малину, кавуни, оскільки високий відсоток вологи, що міститься в них, при розморожуванні робить їх зовсім непривабливими, безформними, кашоподібними, без смаку і навіть без запаху. І твій апетит розтане разом з розмороженими ягодами прямо на очах. Але якщо хочеться поласувати вітамінною ягідкою, краще заморозити її у вигляді пюре з цукром.

  • Консерви

Консервація за правилами зберігання не передбачає температуру заморозки. Замерзаючи, рідина в бляшанці розширюється і може розірвати банку. Такий продукт слід тримати в прохолодній коморі. Якщо ж у тебе раптом виникла необхідність заморозити консерви, переклади вміст банки в герметичний посуд і відправляй у морозилку.

Фото: відкриті джерела

Як правильно розморожувати продукти

Також не забувай, що розморожувати продукти слід правильно і послідовно. Спочатку дістань їх із морозильної камери і переклади в холодильник на кілька годин, щоб вони відтанули. А вже потім з холодильника розморожування можна продовжити при кімнатній температурі.

Читайте також: Що приготувати без електрики: рецепти простих і незвичних страв

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: