Рішення буде скоро, — Столтенберг про танки для України

photo_5368332374514975621_x
Танки Leopard. Фото з вікіпедії

Дозвіл Німеччини на постачання танків Leopard для України не забариться. А всі країни, які мають їх на озброєнні, можуть почати їх готувати до передачі.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після перемовин із очільником Міноборони Німеччни Борисом Пісторіусом у вівторок, 24 січня.

Генсек підкреслив, що дозвіл Берліна на постачання Leopard «скоро буде».

«А всі країни, у яких є (ці танки - ред.) на озброєнні, можуть почати готувати їх до передачі», — підкреслив Столтенберг.

І закликав «дати простір» союзникам для конфіденційних переговорів про те, як виробити рішення щодо танків.

Читайте також: Польща може надати Україні танки Leopard в обхід рішення Німеччини

Натомість очільник оборонного відомства Німеччини Пісторіус закликав партнерів розпочати навчання українських військовослужбовців користуватися танками Leopard. Зроблять це одразу після рішення щодо їх передачі Україні.

Останній також уточнив, що це станеться «скоро».

Що передувало?

Минулого тижня під час зустрічі на лідерів оборони НАТО та союзників на військовій базі Рамштайн 20 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дозвіл на експорт танків для України обговорювався, але жодного рішення не ухвалили.

Пісторіус сказав, що є вагомі «за» і «проти» відправки Україні танків, які використовуються кількома збройними силами в Європі, включаючи країни, які хочуть постачати транспортні засоби Києву.

Натомість політик переконаний, що Німеччина готова «діяти швидко», якщо буде домовленість із союзниками щодо танків для поставки в Україну.

Раніше Польща оголосила, що готова передати Україні роту основних бойових танків Leopard у межах коаліції з партнерами.

Окрім Польщі та Фінляндії, ще три країни непублічно зголосились передати Україні західні танки Leopard 2, якщо на це буде надана згода Німеччини як країни-виробника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: