Скажений собака покусав людей у селі на Львівщині: там впровадили карантин

rabies-virus-dog-02
ілюстративне фото. Джерело: petadvisor

У одному із населених пунктів Городоцької ТГ, що на Львівщині, у домашнього собаки виявили сказ. Тварина покусала трьох людей.

Про це повідомив начальник військової адміністрації регіону Максим Козицький вранці 24 січня.

Він каже, що в селі запровадили карантин.

Троє осіб могли інфікуватись вірусом через укуси, подряпини, ослинення від тварини. Їм рекомендували звернутись до медичних закладів для проведення антирабічної вакцинації.

Що робити, якщо вкусила чи подряпала тварина?

Лікарі-епідеміологи Городоцького відділу Львівського РВ ДУ  «Львівський ОЦКПХ МОЗ» повідомляють: навіть якщо рана видається незначною, а укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це - пряма загроза заразитися.

Тому краще проконсультуватись зі своїм сімейним лікарем чи звернутись до найближчого травмпункту. Лікар визначить, чи потрібне щеплення і які подальші дії.

Алгоритм дій при укусу чи подряпині твариною такий:

  • Зверніться за медичною допомогою до найближчого травмпункту, аби рану належним чином обробили і вирішили ваші подальші дії.
  • Пам’ятайте, що ви можете звернутися у той травмпункт, який є найближчим до вас. Адже місце реєстрації та проживання не має значення. Поки чекаєте, затискайте поранення чистою сухою тканиною.
  • Але місцеве оброблення рани не виключає інфікування, тому лікар призначить курс антирабічної вакцини. Вакцина проти сказу запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Головне почати курс лікування не пізніше 14-го дня з моменту укусу.
  • Вакцину від сказу купують за гроші державного бюджету, тому щеплення безоплатне. Його мають зробити у травмпункті. Ревакцинація проводиться на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й день.
  • Якщо є можливість, обережно ,із використанням засобів індивідуального захисту відвезіть тварину, яка вас вкусила, до ветеринарної служби, або запросіть ветеринара для огляду.
  • Якщо там підтвердять, що тварина здорова, курс щеплень можна буде не починати або перервати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: