Іспанія готова надати Україні Leopard 2

1200_0_1654607249-6787
фото: US Army

Істанія готова відправити в Україну танки Leopard 2, заявила 25 січня пані міністр оборони країни Маргарита Роблес.

Її у середу цитує Reuters.

Окрім цього, вона сказала, що Іспанія готова разом із західними союзниками долучитись до навчання воїнів ЗСУ і допомогти в ремонті та обслуговуванні цієї техніки.

Читайте також: Скільки танків Leopard може отримати Україна

Контекст такий: торік іспанське видання El Pais повідомило, що Іспанія може доставити танки в Україну. Роблес тоді сказала, що машини були «в жалюгідному стані» і їх не можна було використовувати, оскільки вони становили б «ризик для людей», відповіла вона на заяви Німеччини.

Міністерство оборони Німеччини відійшло від суперечок, стверджуючи, що Іспанія офіційно не запитувала реекспорт танків.

Що передувало?

У середу 25 січня Федеральний уряд Німеччини ухвалив рішення надати Збройним силам України основні бойові танки Leopard 2.

В уряді країни заявили, що хочуть швидко зібрати для України два танкові батальйони з Leopard 2. Насамперед йдеться про 14 танків зі складів Бундесверу.

Інші європейські партнери також передадуть танки Leopard-2. Німеччина видасть відповідні дозволи на передачу країнам-партнерам, які хочуть швидко доставити танки Leopard 2 зі своїх складів в Україну. Тренування українських екіпажів мають розпочатися найближчим часом у Німеччині. Окрім навчання, пакет також включатиме логістику, боєприпаси та обслуговування системи.

Що було раніше?

Минулого тижня під час зустрічі на лідерів оборони НАТО та союзників на військовій базі Рамштайн 20 січня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що дозвіл на експорт танків для України обговорювався, але жодного рішення не ухвалили.

Пісторіус сказав, що є вагомі «за» і «проти» відправки Україні танків, які використовуються кількома збройними силами в Європі, включаючи країни, які хочуть постачати транспортні засоби Києву.

Натомість політик переконаний, що Німеччина готова «діяти швидко», якщо буде домовленість із союзниками щодо танків для поставки в Україну.

Раніше Польща оголосила, що готова передати Україні роту основних бойових танків Leopard у межах коаліції з партнерами.

Окрім Польщі та Фінляндії, ще три країни непублічно зголосились передати Україні західні танки Leopard 2, якщо на це буде надана згода Німеччини як країни-виробника.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: