Швейцарія хоче змінити свої закони, щоб передати зброю для України

ba4769505a38b4fdafaf1e9b182489be4357ead1b093879e9e218f42731267a3
Швейцарські солдати. Фото з відкритих джерел.

Парламентська комісія Швейцарії проголосувала за внесення змін до законів країни, щоб дозволити передачу озброєння до України через треті країни.

Відповідно до суворого військового нейтралітету Швейцарія поки що відмовляється дозволяти країнам, які володіють зброєю швейцарського виробництва, експортувати її в охоплену війною Україну, повідомляє The Defense Post.

Відповідно до Закону Швейцарії про військову техніку, запити на експорт не можуть бути схвалені, якщо країна-одержувач перебуває в міжнародному збройному конфлікті.

Але у вівторок парламентський комітет з політики безпеки вирішив 14 голосами «за» та 11 «проти» підтримати пропозицію про внесення змін до закону, щоб зробити такі передачі можливими.

У цій пропозиції стверджується, що повинна бути можливість відкликати декларації про нереекспорт, які країни, що купують швейцарську зброю, повинні підписати, «у випадках, коли є порушення міжнародної заборони на застосування сили, і, зокрема, у випадку з війною в Україні», – йдеться в повідомленні комісії.

Уряд Швейцарії все ще може прийняти рішення про продовження заборони на передачу швейцарської зброї у випадках, коли скасування декларації про нереекспорт створює «великі» ризики для зовнішньої політики Швейцарії.

Ймовірно, повний склад парламенту повинен буде дати своє схвалення, перш ніж зміни можна буде впровадити.

Внесок Швейцарії у європейську безпеку

Комісія розглянула дві пропозиції, як рухатися далі.

Одна з пропозицій передбачала скасування декларації про нереекспорт у випадках, коли щонайменше дві третини Генеральної Асамблеї ООН визнають, що мало місце незаконне застосування сили.

Другий передбачав надзвичайний закон, який визнав би недійсними декларації про заборону реекспорту в будь-якому випадку, якщо буде встановлено, що військові матеріали прямують до України в контексті російсько-української війни.

Таку зміну слід запровадити швидко та діяти до кінця 2025 року, йдеться у заяві.

«Більшість комісії визнали, що Швейцарія має зробити свій внесок у європейську безпеку, що відбувається через більш значну допомогу Україні», — йдеться у повідомленні.

У заяві йдеться, що меншість комісії висловила стурбованість тим, що передача швейцарських військових матеріалів Україні може поставити під загрозу нейтральний статус Швейцарії.

Але більшість вирішила, що запропоновані зміни можуть бути здійснені відповідно до швейцарського нейтралітету, «оскільки вони не дозволяють прямий експорт військових матеріалів у зони конфлікту», - йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: