У Британії допустили надання винищувачів після вигнання російських військ, - ЗМІ

8a8600eea1a9939e
Фото: відкриті джерела

У Повітряних силах Великої Британії допустили передачу Україні винищувачів вже після того, як російські війська будуть витіснені з української території.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило видання The Telegraph з посиланням на власні джерела.

Видання опублікувало статтю, присвячену занепокоєнням у британській армії стосовно того, що повітряні сили та флот не докладають достатньо зусиль для надання підтримки Україні.

Видання нагадало, що президент України Володимир Зеленський закликав західні країни слідом за танками надати Україні винищувачі.

Одне високопоставлене джерело у ВПС Британії відреагувало на це, що "ніколи не можна говорити ніколи" щодо можливості відправки літаків, однак кілька застерегли, що "зараз це не є пріоритетом".

Джерела додали, що такий сценарій може настати, коли "Росію виженуть з України, і українцям потрібно буде здійснювати повітряну патрульну місію для захисту свого повітряного простору".    

Інше високопоставлене джерело в оборонному відомстві захистило відсутність підтримки з боку ВПС і ВМС.

"Наш комплект набагато складніший у використанні, і на ньому потрібно більше часу для навчання. Це дуже відрізняється від навчання піхоти на танках", - зазначило джерело.

Як пише сайт Гордон, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року жодна країна не повідомляла офіційно про постачання в Україну бойових літаків – ні радянського зразка, ні сучасних західних.

У липні цю тему почали обговорювати активніше, але вже у вересні спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна наразі не може отримати від західних союзників винищувачі F-16 через низку причин, зокрема ішлося про необхідність адаптувати українську аеродромну інфраструктуру до цієї техніки.

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого "Рамштайну" із закликом дати Україні F-16 і далекобійні ракети, а глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявляв, що питання передання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".

27 січня координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі на запитання про постачання винищувачів заявив, що "США постійно обговорюють з Україною її потреби в озброєнні та роблять усе, щоб їх задовольнити".

26 січня видання Politico написало, що західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.

Читайте також: ЗСУ ліквідували вже більше 125 тис російських вояк, - Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: