Львівщина отримує 53% від очікуваного споживання електроенергії

IMG_7365-630x420
Фото Микити Печеника, з архіву редакції.

Фактори, від яких залежить час подачі електроенергії та застосування обмежень. Це, перш за все, генерування електроенергії. Виходячи з цього, оператори доводять до виконання певні ліміти. Другий фактор – погодні умови. Якщо стає холодніше, суттєво збільшується використання електроенергії. 

Про це на брифінгу 2 лютого повідомив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

«Це сукупні фактори, які впливають на споживання електроенергії в межах Львівщини. Чекаємо позитивних новин та зрушень на енергетичному фронті, зокрема, на відновлення енергетичної інфраструктури. Від цього теж буде залежати багато в частині лімітів для області. Ми прагнемо налагодити стабільне споживання для усіх жителів Львівщини», — сказав він.

За словами технічного директора ПрАТ «Львівобленерго» Романа Іванціва, зараз встановлений ліміт подачі електроенергії на Львівщині – лише 53% від очікуваного споживання. 

«Ракетними атаками ворог пошкодив дуже багато обладнання ПрАТ «Укренерго». Наші колеги працюють над відновленням цього обладнання, а також над запуском додаткових генеруючих потужностей. Орієнтуючись на загальний баланс споживання електроенергії, «Львівобленерго» виділило певний ліміт на споживання потужностей. Для цього фахівці «Укренерго» провели розрахунок. На жаль, цей ліміт зараз складає лише 53% від нашого очікуваного споживання», – зауважив Роман Іванців. 

Саме для входження в задані ліміти, Львівська область зобов'язана застосовувати графіки погодинного вимкнення. Як зазначив технічний директор ПрАТ «Львівобленерго», якщо з’явиться несподіваний дефіцит потужностей, можуть вводити графік аварійних відключень. Коли вони стають неефективними – графіки спеціальних відключень. Тоді вимикають споживачів майже всього регіону.

«Клієнтів найбільше цікавлять графіки погодинних відключень. Там є зелена зона – це гарантована подача напруги, за виключенням деяких непередбачуваних моментів. Наприклад, повітряної тривоги або певних аварійних ситуацій. Поясню, чому під час повітряної тривоги ми не можемо проводити вмикання. На жаль, не все обладнання механізоване, деяке ми маємо вимикати та вмикати вручну. Є заборона на перебування працівників енергетичної галузі на підстанціях під час ракетної небезпеки, оскільки ці об'єкти є першочерговими мішенями. Тому фахівці відходять на безпечну відстань, переходять в укриття і тільки після закінчення повітряної тривоги проводять оперативні перемикання», – розповів Роман Іванців. 

Також Роман Іванців пояснив, у яких випадках електроенергію вимикають під час білої зони. 

«Біла зона – це можливі вимкнення, які застосовують або не застосовують,  залежно від доведеного ліміту. Коли ліміт доведений менше ніж на 50%, ми повинні застосовувати ці обмеження, щоб зменшити навантаження на систему», – підкреслив він. 

В інших випадках, коли ввімкнення світла немає впродовж 20-30 хвилин після початку зеленої зони, жителів Львівщини закликають телефонувати операторам кол-центру «Львівобленерго». Вони повідомлять причину затримки і спробують вирішити проблему. 

«Ситуація може покращитись у випадку зведення додаткових генеруючих потужностей або зміни погодних умов. Впродовж наступного тижня на Львівщині прогнозують морози від -10 до -12 градусів. Тому все залежить від нашого споживання. Прошу користувачів розумно споживати електроенергію – не навантажуйте мережу одномоментно, якщо є можливість, вмикайте прилади поступово. Дозвольте обладнанню пройти процес включення. «Львівобленерго» намагається якнайдовше подавати напругу. Якщо вона є в час білої зони – це постійна робота енергетиків. Наше раціональне споживання – їхня підтримка», – резюмував Андрій Годик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: