Посол США обіцяє ізолювати росію в ООН і засуджує групу Вагнера

Знімок екрана 2023-02-02 114412
Фото: JOHN PENNEY

Пані посол США у ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація Байдена працює над тим, щоб ізолювати Уряд путіна в міжнародному органі, але визнав, що росія має місце в Раді Безпеки з правом вето.

Томас-Грінфілд виділила групу Вагнера, приватну армію найманців, яка воює на стороні путінських сил в Україні та на африканському континенті. Вона сказала, що США шукатимуть нові способи протистояти впливу групи в Україні та Африці, де вона забезпечує безпеку кільком урядам.

«Те, що вони роблять в Африці, є неприйнятним», — сказала Томас-Грінфілд в інтерв’ю в середу в штаб-квартирі Bloomberg у Вашингтоні. США розуміють, що деякі африканські країни «мають проблеми безпеки, які потребують вирішення», додала вона, але група Вагнера «не та організація, яка може зробити це за них».

Сказавши, що США досягли прогресу у всесвітній організації в деяких сферах, таких як надсилання гуманітарної допомоги в Сирію, Томас-Грінфілд висловила розчарування тим, що право вето росії та Китаю в Раді Безпеки блокує вирішення конфлікту в Україні і розвиток ядерної програми Північної Кореї.

Читайте також: Сполучені Штати Америки виступили з пропозицією реформувати Раду Безпеки ООН, зокрема в питанні використання її членами права вето.

Робота Ради Безпеки практично зупинилася в таких питаннях, як Україна, Іран та інші країни, враховуючи розкол, який виник серед членів із правом вето: США, Великобританія та Франція з одного боку та Китай і росія з іншого.

«У нас все ще є сфери, де ми не можемо працювати разом», – сказала дипломатка. «Очевидно, що Україна є однією з цих територій, а КНДР – іншою, – сказала Томас-Грінфілд, використовуючи ініціали офіційної назви Північної Кореї. – Протягом останнього року Китай і росія блокували будь-які спроби Ради Безпеки притягнути КНДР до відповідальності».

Радбез ООН
Посол росії в Радбезі ООН Василь Небезя. Фото з відкритих джерел

«Це стосунки, які, я б сказав, напружені, але ми можемо працювати разом над деякими питаннями», – сказав ветеран дипломатів про взаємодію з Росією та Китаєм у Раді Безпеки.

Вона сказала, що вторгнення Росії в Україну та пов’язане з цим порушення глобального постачання продовольства мали «руйнівний вплив на голод в Африці, а також на Близькому Сході».

Група Вагнера

Минулого тижня США оприлюднили нові санкції проти групи Вагнера, намагаючись притупити здатність росії вести війну в Україні. Міністерство фінансів США назвало «Вагнера» «значною транснаціональною злочинною організацією» і націлило на китайську компанію, яка надавала «замовлення на супутникові зображення в Україні», допомагаючи бойовим операціям Вагнера.

Вагнер
Фото: Maksim Konstantinov

Міністерство фінансів також наклало санкції на деякі афілійовані з Вагнером організації в Центральноафриканській Республіці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: