Річниця з дня смерті Кузьми Скрябіна: згадуємо пророчі думки українського виконавця

Скрябін
Фото: facebook.com/skryabinofficial

Сьогодні минає 8 років від дня загибелі українського співака і лідера гурту «Скрябін» – Андрія Кузьменка. Талановитий композитор, телеведучий, продюсер та людина, якій була не байдужа доля України. Він не боявся відверто висловлювати свою думку і говорити про речі, які на той час нерідко замовчувалися у суспільстві

ІА Дивись.info пропонує згадати, що казав Кузьма про війну у 2014 році, аби побачити відголос його слів у сьогоденні.

Нейтральним бути не можна

У 2014 році Андрій Кузьменко дав інтерв’ю, у якому наголосив на існуванні в Україні двох паралельних світів. «Кожен плекає своє щастя сам. Я у свої 46 років розумію, що нейтральним бути точно не можна. Після 8 місяців війни виходить така ситуація, що є два паралельні світи: в одному йде війна, а в іншому вона не йде. Причому на території однієї країни. В одному гинуть люди, а в другому абсолютно не змінили спосіб життя. Люди ходять по салонах краси, ресторанах, ведуть світські бесіди, витрачають гроші і не переживають ні морально, ні духовно за те, що відбувається в нашій країні. Війна не може бути на якійсь частині території: вона якщо заходить, то це біда для всіх», – зазначив Кузьма.

Політики – першоджерело нашої біди

Кузьма був одним з небагатьох, хто на той час публічно висловлював свої погляди щодо ситуації в країні. Він відверто засуджував дії тогочасних політиків і звинувачував їх у брехні. «Першоджерело нашої біди – то є політики. То є люди, для яких немає писаних законів. Для нас є. Ми маємо фактор страху, який заставляє нас дотримуватися тих законів. А вони – люди з іншої планети. Вони придумують закони, щоб тримати нас як отару в якомусь периметрі. Політики, які би не були, вони все одно брешуть. Вони все одно заробляють гроші на цій війні, а людей не рахують», – вважав Андрій Кузьменко. 

Війна на Донбасі – частина геноциду

У листопаді 2014 року Андрій Кузьменко був гостем бізнес-сніданку у Львові. На цій зустрічі він заявив, що війна на сході української держави є частиною геноциду і має на меті знищення української  нації.

«Я продумував різні версії і вважаю, що то є частина геноциду. Тому що ті ж самі десантники казали, що вони зловили російського полковника… і випитували його про їхнє супер завдання і чому ця війна йде таким чином. І він сказав «покришити» молодняк максимально… і чорну металургію розвалити або вивезти… Отака правда з перших вуст». 

У цій же бесіді Андрій Кузьменко розповів про свою волонтерську діяльність і те, чого не вистачає скаліченим військовим. «У них немає спілкування і уваги. На них «забили» в той момент, як їм відмовили руки і ноги…». Після цих розповідей Кузьма додав: «Все йде до того, що знищують націю і все… Точно, це якийсь план». 

Це не АТО, а повномасштабна війна

У жовтні 2014 року Кузьма дав інтерв’ю Остапу Дроздову. Ще тоді, 8 років тому, артист не боявся називати великою війною те, що відбувалося на території українського Донбасу. 

«Як тільки збирався Майдан, я зрозумів, що то є початок тотальної біди… Я кожен день спілкуюся з хлопцями в госпіталі і з тими, кому пощастило повернутися живими…Тих людей, які загинули, їх же набагато більше. То ж не секрет. Їх більше, ніж нам медіа показують. Чого вони бояться? Паніки? Чому називають АТО, якщо то давним-давно війна. Повномасштабна, велика війна. Лінія фронту більше ніж 500 км… 

Мене страшенно болить, що ті люди гинуть ні за що. Бо то є жахлива війна», - висловився Андрій Кузьменко.

Вишиванка має бути  зашита мамою і татом

Кузьма Скрябін був патріотом своєї країни. Говорячи про це, він відверто заявив: «Я не люблю спекуляцій на тему патріотизму. Патріотичні пісні потрібно писати весь час… Бо те, що зараз робиться…Ніхто не писав, а зараз всі стали такими патріотами. Поналіпювали собі вишиванок на машини. Вона має бути десь там глибше та вишиванка зашита, мамою і татом всередині», – вважав артист.

В іншій бесіді Кузьма назвав подібну ситуацію «робленою». 

«Ці всі вишиванки на машинах, жовто-блакитні паркани, пофарбовані по іржі. Ці люди дотримуються якоїсь своєрідної естетики. Якщо ти вже робиш надовго, то малюй під лінійку, почисть  іржу… Я би не хотів, щоб у мене в країні були такі паркани і зупинки, на яких «Слава Україні!» косо-криво написано. Ось така і країна, як оті написи».

Автор: Діана Горон

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: