США збили китайський шпигунський аеростат

Chinese spy balloon flying above Charlotte
Фото: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

США у суботу збили ймовірний китайський шпигунський аеростат біля узбережжя Кароліни

 Про це повідомляє AP news, пише Українська правда.

Агентство повідомляє, що повітряну кулю збили після того, як та пролетіла над секретними військовими об'єктами у Північній Америці.

У територіальних водах США проводилася операція з підйому уламків аеростата.

Перед цим, відповідаючи на питання щодо китайської повітряної кулі над США, президент країни Джо Байден заявив: "Ми подбаємо про це".

Федеральне управління цивільної авіації і берегова охорона працювали над очищенням повітряного простору і води внизу.

Телевізійні кадри показали невеликий вибух, після чого куля опустилася до води.

Президент США Джо Байден привітав пілотів винищувача, які збили шпигунський аеростат біля узбережжя Південної Кароліни і сказав, що він наказував збити його "якнайшвидше", пише  France24/ AFP.

"Вони (пілоти – ред.) успішно збили його (аеростат - ред.). І я хочу похвалити наших авіаторів, які це зробили" - заявив Джо Байден.

Міністр оборони США Ллойд Остін назвав операцію "навмисною і законною дією", яка стала відповіддю на "неприйнятне порушення Китаєм нашого суверенітету".

Американська влада спочатку не хотіла збивати апарат, побоюючись, що він може поранити людей і пошкодити майно на землі.

У суботу Байден заявив журналістам, що спочатку наказав військовим у середу збити кулю-шпигуна "якнайшвидше".

Збиту над територіальними водами США повітряну кулю запустив Китай і вона належить Китаю, країна використовувала його для спостереження за стратегічними об'єктами США.

Про це йдеться у заяві міністра оборони США Ллойда Остіна, яку опублікували на сайті Пентагону 4 лютого, пише сайт Гордон.

"Сьогодні вдень за вказівкою президента США Джо Байдена американські винищувачі, які входять до складу Північного командування збройних сил США, успішно збили над водою біля узбережжя Південної Кароліни в повітряному просторі США повітряну кулю для висотного спостереження, яку запустила Китайська Народна Республіка і яка належить їй. Повітряну кулю, яку використовувала КНР для спостереження за стратегічними об'єктами на континентальній частині США, було спущено над територіальними водами США", – заявив Остін.

У середу, 1 лютого, Байден дав дозвіл збити кулю, коли це буде безпечно для американців, над якими вона пролітає, ідеться у заяві.

"Після ретельного аналізу американське військове командування вирішило, що спускання аеростату над сушею є невиправданим ризиком для людей на великій території через розмір і висоту аеростата та його корисне навантаження. Відповідно до вказівки президента міністерство оборони розробило варіанти безпечного спускання аеростата над нашими територіальними водами, уважно відстежуючи його траєкторію і діяльність зі збору розвідданих", – додав глава Пентагону.

Згідно із заявою, США провели цю місію за підтримки і в координації з Канадою. Остін подякував Канаді за внесок у відстеження й аналіз польоту кулі через NORAD (об'єднану систему аерокосмічної оборони США і Канади).

Читайте також: США оголосили про новий пакет допомоги для України на суму $2,2 мільярда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: