Сучасна українська література: 5 книг, які допоможуть її пізнати

Сучасна українська література захоплює, часом шокує, проте неодмінно породжує бажання читати ще і ще

ІА Дивись.info пропонує підбірку із п’яти книг, які яскраво її репрезентують.

«Танці з кістками», Андрій Сем’янків

Книга року за версією  BBC-2022. Медичний трилер. У центрі сюжету чоловік на ім'я Северин. Такий собі патологоанатом-невдаха, у чиєму житті все йде шкереберть. Так, перебуваючи у поганому становищі, він хапається за не зовсім легальну можливість підзаробити. Спробувавши один раз, Сева вже не може піти з ринку трансплантації органів. Крок за кроком патологоанатом трансформується і здобуває впевненість у собі. Одночасно з цим він скоює один злочин за іншим і, здається, зупинитися йому вже не під силу. «Вибір у вас є завжди. Запитайте себе, чи він того вартий», –  фраза, яка наскрізно проходить через усю книжку. Автор тримає свого читача в напрузі до останнього рядка, часом пишучи речі, від яких стигне в жилах кров. «Танці з кістками» –  це книга про людську природу і зло, яке, більшою чи меншою мірою, є в нас. 

Фото - Віхола

«За лаштунками імперії», Віра Агеєва

Після повномасштабного вторгнення росії українці почали значно більше цікавитися власною історією. «За лаштунками імперії»  – це книга про російсько-українські культурні відносини та боротьбу за збереження колективної пам'яті. Текст яскраво відображає циклічність історичних подій і невідворотність нападу росії на Україну. Віра Агеєва  у своїх есеях наводить приклад багатьох українських письменників, які пробилися на тодішню літературну площину і протистояли російському тоталітаризмові. Книга доводить самобутність і багатогранність української літератури, яка має що запропонувати світові. «За лаштунками імперії»  – це сучасний і водночас складний текст про столітню боротьбу за українську ідентичність.

Фото - Віхола

«Абрикосова книгарня», Ореста Осійчук

Це родинна сага, вона є яскравим представником сучасної української прози. По-справжньому затишна історія, яка переносить читача у інший вимір, у місце, де цвітуть абрикоси і все довкола пахне цинамоном. У прозі поєднуються дві сюжетні лінії. Перед читачем постає 9-річний хлопчик Михась Фариняк із ХХ століття і дорослий чоловік Михайло Фариняк з ХХІ століття. Письменниця майстерно прокладає сюжет роману й інтригує читачів, які прагнуть зрозуміти таємничий столітній зв’язок двох персонажів. Ореста Осійчук детально охарактеризувала  персонажів роману, а сам твір наповнила символічними деталями, які, без сумніву, залишать слід у пам’яті кожного читача. 

Фото - Наш Формат

«Інтернат», Сергій Жадан

Підбірку книг сучасної української літератури важко уявити без творів Сергія Жадана. Одним із них є роман «Інтернат», який описує січень 2015 року на Донбасі. Головний герой  Паша – вчитель української мови і літератури у місцевій школі. Події складаються так, що чоловіку  доводиться перетнути лінію фронту, аби забрати свого племінника з інтернату і потім повернутися назад. Війна, яку Паша вважав чужою, раптом торкається і його. І тут головному герою доводиться зробити вибір на користь однієї із сторін. Паші доводиться замислитися над тим, хто є його «наші». Жаданів «Інтернат» – це роман про людську байдужість і страх називати речі своїми іменами. 

Фото - Видавництво Старого Лева

«Багряний колір вічності», Наталія Гурницька

Наталія Гурницька – відома львівська письменниця, чиї романи успішно екранізують. В основу твору «Багряний колір вічності» авторка поклала реальну життєву драму однієї із галицьких сімей. Головна героїня роману – юна гімназистка на ім’я Ірена, на чию долю випало чимало перипетій. У тексті описуються різночасові події, які показують читачеві циклічність смертоносних явищ  в історії українського народу. Передвоєнний стан, Друга світова війна, примусова депортація, а через десятки років – Майдан. Роман, безперечно, вартий прочитання, адже він є явною ілюстрацією того, що російська агресія триває не з 2014 року, а незламність українського духу бере свій початок не від 24 лютого. 

ФОто - Видавництво Старого Лева

Автор: Діана Горон

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: