Хакери намагались начебто від імені «Укртелекому» шпигувати за комп’ютерами посадовців

хакери
Зображення ілюстративне

Хакери розсилали на пошти органів державної влади листи начето від імені АТ «Укртелеком», ймовірно, для шпигунства.

Про це повідомляє Держспецзв'язку.

Листи з темою «Судова претензія за Вашим особовим рахунком # 7192206443063763 от: 06.02.2023» та додатком у вигляді RAR-архіву «судовий лист, інформація щодо заборгування.rar» містять текстовий документ «Ваш персональний код доступу -254507.txt» та ще один RAR-архів «судовий лист, інформація щодо заборгування. pdf.rar», захищений паролем. У другому архіві розміщений файл «судовий лист, інформація щодо заборгування.pdf.exe», розміром більше 600 МБ.

Запуск цього EXE-файлу призведе до встановлення на комп'ютері жертви програми для віддаленого контролю та спостереження Remcos. Ця програма від компанії BreakingSecurity є легітимним інструментом віддаленого адміністрування, а її варіант «Professional» продається на вебсайті виробника за ціною від 58€.

Виявлена активність відстежується за ідентифікатором UAC-0050 щонайменше від 2020 року. Попередні кібератаки згаданої групи здійснювалися із застосуванням програми для віддаленого адміністрування RemoteUtilities. Фахівці CERT-UA, виходячи з функціоналу програм і з того, що об'єктами кібератак зазвичай (але не винятково) є органи державної влади України, вважають, що така активність здійснюється з метою шпигунства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: