Як відреставрували історичні двері неподалік Стрийського ринку у Львові (фото)

Брама4 (1)
Фото: Бюро спадщини

Неподалік центру Львова відновлювали історичну браму. Опікувались цим майстри впродовж двох місяців. Обійшлася реставрація у понад 74 тисячі гривень.

Про це розповіли у Бюро спадщини.

Ідеться про металеву браму у будинкові на вулиці Шота Руставелі, 34а. Це поблизу Стрийського ринку.

Зі слів реставратора Ярослава Пащака, стан цієї брами був дуже незадовільним.

«Під значним нашаруванням старої фарби було багато кородованих і пошкоджених місць. Частину фрагментів металевих листів брами ми замінили на нові, а решту – відреставрували та скріпили на заклепки. Також була деформована нижня частина, знищені пороги та завіси. Нас чекало багато роботи», – пояснив він.

Такий вигляд мали ворота перед реставрацією. Фото: Бюро спадщини

Поміж цим, фахівці встановили старий австрійський механічний замок на ключ та виготовили нові ручки, які відповідають стилістиці брами. Також вони відновили усі втрачені декоративні елементи, що оздоблюють дверні полотна. 

Загальна вартість реставраційних робіт становила 74 тисяч 660 грн. З цієї суми місто оплатило майже 52 тис. грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування.

Відновлення історичних дверей

Торік за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: