Яка ситуація зі світлом в Україні 8 лютого, — відповідь «Укренерго»

IMG_5869-630x420-1-1-1
Фото Микити Печеника, з архіву Дивись.info

В Україні зросло споживання електроенергії через похолодання, однак не суттєво, проте й зросло виробництво. До всіх обленерго довели ліміти споживання, діють графіки погодинних вимкнень.

Про те, яка ситуація станом на ранок 8 лютого, розповіли у НЕК «Укренерго».

Там також кажуть, що дефіцит потужності все ще зберігається, найсуттєвішим він є у вечірні години, коли є пік споживання.

Натомість після аварійного ремонту обладнання включено в роботу один блок на одній з електростанцій у центральному регіоні. Також зросла генерація з відновлюваних джерел енергії. Водночас один блок на іншій електростанції виведений в аварійний ремонт. Продовжується імпорт електроенергії.

Читайте також: До кінця лютого українці, які мешкають у малих селах, зможуть також обміняти старі лампи

«Наявний обсяг виробленої електроенергії все ще недостатній для покриття споживання у повному обсязі. Вироблена електроенергія розподіляється на забезпечення роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення», — говорять у компанії.

Нагадуємо, віднині, з восьмого лютого, в Україні змінюють ліміти споживання. У кожній із областей в один із днів не вимикатимуть світло, аби визначити, скільки споживають люди.

Коли на Львівщині цілий день не вимикатимуть світло, читайте тут.

Так, ліміти споживання не доводились до Запорізької, Донецької та Миколаївської областей, де сьогодні планувалось провести виміри фактичного споживання. Однак через пошкодження водогону внаслідок обстрілів росіян виміри у Миколаївській області наразі проводитись не будуть, оскільки пошкоджена критична інфраструктура є значним споживачем, що вплине на показники вимірів. При цьому обмеження споживання в області наразі не застосовуватимуться.

Скільки атак ворога пережила енергосистема?

Ідеться про 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах.

Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі іє під тимчасовим контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС.

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також є і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Окрім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Економте світло

В «Укренерго» знову звертаються до громадян, аби ті розумно споживали електроенергію. Радять почергово користуватися енергоємними приладами. Це, наприклад, пральні машини, пилососи, електроплити тощо.

Завдяки цьому знизиться навантаження на систему.

Читайте також: У Львові є понад 100 локацій із безкоштовним доступом до Wi-fi

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: