На війні в Україні загинуло понад 20 російських генералів

армія рф
Фото: Генштаб ЗСУ. Ілюстрація.

Від початку вторгнення в Україну загинуло понад 20 російських генералів, Індія та Китай стурбовані через смерті вищого керівництва.

З моменту вторгнення росії в Україну майже цілий рік тому напади на військові та цивільні об’єкти призвели до численних смертей, а кінця бойовим діям не видно, пише Nikkei.

Проте аналітики японської розвідки зацікавилися однією конкретною частиною загиблих: кількістю загиблих у конфлікті російських генералів.

Генерали командують сотнями чи тисячами солдатів. Таким чином, більша кількість загальних смертей свідчить про слабкість армії.

У червні британські ЗМІ повідомили, що було вбито понад 10 генералів. Японія оцінює загальну кількість понад 20 на основі розвідданих, зібраних у співпраці зі США та Європою.

Це число було б «неймовірно високим», сказав генерал у відставці Кійофумі Івата, колишній начальник штабу Сухопутних сил самооборони Японії. У США, наприклад, майже не було загиблих у боях офіцерів такого високого рангу.

Популярна теорія стверджує, що Україна могла націлитися на цих командирів, відстежуючи сигнали мобільних телефонів – метод зв’язку, який російські війська були змушені використовувати через боротьбу на фронті радіоелектронної боротьби. Відтоді москва заборонила використання пристроїв.

Читайте також: у Токіо закликали рф забратися з України.

Івата пояснює незвичайно високу кількість убитих генералів перевагою українських військових у кібервійні, що дозволяє Києву дізнатися про їх розташування, а також тактикою росії відправляти генералів на передову.

«Смерть генерала послаблює моральний дух військ», — сказав він.

Яків Резанцев. російський генерал-лейтенант, вбитий в Україні

Високопоставлений чиновник японської розвідки підняв іншу можливість. «У двох східних регіонах можуть бути інформатори, які передають інформацію в Україну», — сказав чиновник, маючи на увазі Донецьк і Луганськ, значна частина яких контролюється росією.

Такий інтелект може бути неоціненним. В інтерв’ю офіційні особи сказали, що відсутність внутрішніх джерел була однією з головних причин, чому США знадобилося 10 років, щоб знайти та вбити Осаму бен Ладена, організатора терактів 11 вересня.

Осама бен Ладен
Осама бен Ладен. Лідер Аль-Каїди

Вербування місцевих інформаторів залежить від низки факторів, включаючи систему управління, релігію та етнічну приналежність. Не дивно, якщо в окупованих росією регіонах України є джерела, які надають Києву розвіддані.

Ще один момент, який прояснився минулого року, — це неповноцінність зброї російської армії — те, що цілком може непокоїти Індію, яка отримує половину своєї зброї з росії.

Радник з національної безпеки Індії Аджит Довал зустрівся з американським колегою Джейком Салліваном у Білому домі 31 січня, щоб обговорити такі теми, як ширша співпраця у сфері військових технологій, а також спільна розробка та виробництво.

Нью-Делі покладався на зброю з москви ще з радянських часів, у той час як США надали військову допомогу Пакистану, з яким Індія була заблокована в прикордонному конфлікті через регіон Кашмір. Понад 20% російського експорту зброї припадає на Індію.

російсько-індійські військові навчання

Індія не брала участі в очолюваній Заходом кампанії економічних санкцій проти росії. Військова підтримка дає США розмінну монету, щоб допомогти наблизити Нью-Делі до своєї орбіти.

Вашингтон також сподівається наблизити Індію як основного члена угруповання безпеки Quad, до якого також входять Японія та Австралія, спрямованого на стримування Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Військова неадекватність, яку показали загибель російських генералів, може також сколихнути Пекін. «Схоже, що Китай тихо почав надавати військову підтримку росії», - сказав представник японської розвідки.

Нагадаємо, за добу ЗСУ ліквідували 910 окупантів та 4 системи ППО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: