Перша успішна історія в Україні, або Навіщо комунальним підприємствам Львова наглядові ради

0x0 (3)

У Львові обговорили реформу корпоративного управління комунальними підприємствами щодо запровадження там наглядових рад. Місто може стати першим в Україні, де успішно запрацює така перебудова, втім існує низка викликів та питань, які наразі потребують вирішення.

Транслювало зустріч ІА Дивись.info.

Розповідаємо, як у Львові хочуть реформувати корпоративне управління завдяки впровадженню наглядових рад, у скільки часу це обійдеться та їхні переваги.

Навіщо ці реформи?

Більшість таких підприємств у місті є збитковими. Щороку суми витрат становить сотні мільйонів гривень із бюджету. Натомість ці гроші могли би скерувати на низку інших потреб, як-от будівництво навчальних закладів, ремонти доріг, лікарень, благоустрій міський парків чи прибудинкових територій.

Рішенням міські депутати вважають створення наглядових рад, тому вони влаштували публічну дискусію, запросивши експертів з досвідом у їх створенні, діяльності та реалізації. Такі наглядові ради впродовж останніх років успішно функціонують в державних підприємствах та приватних компаніях.

Ідеться про:

  • Максима Нефьодова – виконавчого директора ГО «Технології прогресу»,
    першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі у 2016-2018 роках;
  • Наталію Бойко - членкиню Наглядової Ради НАК «Нафтогаз України», радницю прем’єр-міністра України, керівницю Центру взаємодії з владоюКиївської школи економіки;
  • Володимира Ігоніна – партнера юридичної фірми «Василь Кісіль і партнери», члена правління Професійної асоціації корпоративного управління;
  • Олег Дениса – співзасновника компанії «SoftServe», члена наглядової ради Бізнес-школи УКУ (LvBS);
  • Володимира Глащенкова керівника юридичної компанії «ЕЙЧ.ДІ.ПАРТНЕРЗ», голови наглядової ради ПрАТ «Тернопільський молокозавод» («МОЛОКІЯ»);
  • Назара Купибіди – директора АТ «КОНЦЕРН ГАЛНАФТОГАЗ»;
  • Володимира ВВоробея - директора агенції економічного розвитку PPV Knowledge Networks, члена Наглядової Ради Promprylad.Renovation

Чи готовий до цього Львів?

Створення наглядових рад — лише перший крок до реформи ефективного корпоративного управління, але дуже важливий, оскільки це не про регулятивний контроль, а про публічність, довіру та звітність, вважає Назарій Бербека, який є депутатом міськради Львова від франкції «Європейська солідарність».

Назарій Бербека

З його слів, ідеться про те, що суспільствові цікаво, що відбувається та за якими напрямками витрачають кошти із міського бюджету.

«При перших кроках створення у львівських комунальних підприємствах наглядових рад, можемо використати приклад компаній з великим позитивним досвідом. Вони стануть основою для розробки власної моделі корпоративного управління комунальними підприємствами», — каже депутат.

Витрати у порожнечу

Збитковість КП є справді суттєвим питанням, переконана Вікторія Довжик. Чиновниця є очільницею департаменту фінансової політики ЛМР та депутаткою від «Об’єднання «Самопоміч»

«Це дуже важлива проблематика, про яку ми говоримо дуже багато років.  У всіх є спільна мета. Комунальні підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста, мають працювати, і мають насамперед добре виконувати свою функцію — надання послуг городянам і забезпечення функціонування всіх стратегічно важливих галузей у місті. З іншого боку є питання: як зробити так, щоб добра робота пов’язувалася з мінімальними або з меншими витратами бюджету? Тому що нині підприємства працюють, але це дорого коштує бюджетові», — пояснює вона.

Вікторія Довжик

І додає, що нині головною метою є мінімізація цих витрат, оскільки ті ж кошти можуть скеровувати на інші важливіші проєкти.

«Сьогодні тема модна, не тільки у Львові, а й в Україні. Ми почули експертів з різних сфер. І з приватних: люди, які працювали в уряді, працювали і працюють в наглядових радах. Важливо було почути, які ж є результати. Ми не хочемо робити ті помилки, які зробили інші, себто урядом чи наглядовими радами у державних підприємствах. ми хочемо одразу знати для себе найкращий рецепт, як це робити», — каже чиновниця.

За її словами, є розуміння того, що такий процес очевидно не є політичним рішенням, а потрібно здійснити масштабний аналіз задля того, щоб все працювало правильно і головне — ефективно.

«Це велика робота, яку робитиме ми, депутати та представники виконавчих органів, і водночас комунальних підприємств щодо правильної підготовки цих наглядових рад. Недостатньо сказати: Ухвалюємо рішення, нехай будуть наглядові ради»! Це найпоширеніша помилка. Це не працює. Натомість потрібно витратити час, аби зрозуміти проблеми кожного підприємства. Які фахівці в цих наглядових радах потрібні кожному підприємству і сформулювати завдання — що ці фахівці мали би зробити, щоб робота підприємства стала ефективнішою і більш економною для міського бюджету», — вважає Довжик.

І зазначає: початок цьому процесові, на її погляд, вже покладено.

Пілотові — бути

Вже на наступному пленарному засіданні мерії можуть винести проєкт ухвали про створення наглядових рад на підприємствах. Фахівці, які були присутніми на дискусії, говорять, що починати варто з малого, себто відібрати одне-три комунальних підприємства, де будуть такі реформи.

Депутат від політсили «Варта» Юрій Мартинюк, у якого є багаторічний досвід у корпоративному управлінні та праві вважає впровадження наглядових рад на комунальних підприємствах Львова правильним кроком. Тим паче, й необхідністю. Він є організатором цієї дискусії із колегою Уляною Пак. Хотіли, аби експерти продемонстрували механізми з реалізації ефективних результатів по діяльності підприємств за допомогою наглядових рад. 

Юрій Мартинюк.

«Нині нам важливо проаналізувати все почуте сьогодні і створити напевно якийсь пілот по впровадженню наглядової ради в діяльність конкретного підприємства. Але для цього нам потрібно відкинути можливості у тому числі політичного піару чи будь-яких інших преференцій, заради чого ми це робимо, і створити грамотний, професійний та ефективний інструментарій, який ми зможемо користуватися у Львові щодо всіх комунальних підприємств, які цього потребують», — ділиться депутат.

І додає, що наглядові ради не потрібні на усіх підприємствах, а тільки там, де цього вимигають обставини.

«Це не є річ, яка має бути всюди. Ми говоримо про те, що наглядова рада — це ефективний інструментарій при пошуку, віднаходженню і впровадженню в життя складних рішень в діяльності господарюючих суб’єктів. Тому я думаю, що це дасть нам великі можливості. Але для цього, щоб ми їх отримали, потрібно буде достатньо ґрунтовно і швидко (їх - ред.) пропрацювати. Думаю, це мало би нас об’єднати над ефективною роботою», — коментує чиновник.

на його думку, такий процес є складним і тривким. Водночас зважаючи на нинішні умови, у Львові можуть достатньо оперативно проходити ті періоди, які раніше потребували довгих процесів.

«А за наявності консенсусу всіх суб’єктів прийняття рішень, себто депутатського корпусу, виконавчих органів влади, міського голову, ми би змогли за кілька тижнів змоделювати пілот, за яким було би зрозуміло, наскільки це ефективно і скільки часових проміжків нам потрібно для цього затратити», — вважає депутат.

Хто має бути членами наглядових рад?

Про створення наглядових рад на КП Львова говорять досить давно, але лише нині впритул наблизилися до їхнього створення й загалом реформи корпоративного управління.

На попередньому засіданні депутати міськради домовились із міським головою Андрієм Садовим про те, що на наступне пленарне засідання ми винесуть проєкт ухвали про наглядові ради, говорить Уляна Пак, пані депутат міськради та організаторка обговорення.

Уляна Пак

«У нас є робоча група, у якій ми працюємо і насправді нам було дуже складно порозумітися, бо було багато різних ідей. Тому ми вирішили, що було би дуже добре запросити експертів із певним досвідом в роботі і створенні, функціонуванні та участі в наглядових радах і з’ясувати, як вони працюють у державних і приватних підприємствах, які є передумови їхньої ефективності», — ділиться вона.

І додає, що після зустрічі є розуміння того, що, якщо не надати максимальних повноважень наглядовим радам, то вони не зможуть впливати на те, яким напрямком рухатиметься підприємство.

«Щоб зробити ефективними підприємства за допомогою створення наглядових рад, вони мають мати повноваження, які будуть кореспондувати можливості впливати і фактивно управляти підприємством  разом із керівником, але разом із тим - нести відповідальність за рішення, які були ухвалені», — каже чиновниця.

З її слів, зараз очевидно, якими ж мають бути члени наглядових рад: які вимоги мають до них ставити.

Обговорили також важливе питання оплати їхньої праці.

«Чи вона потрібні чи ні, чи можуть експерти працювати безкоштовно або чи можуть працювати не за максимально високою платою, та зважаючи на персональні амбіції розвитку, зрозуміли, що фахівці з репутацією та досвідом, готові б були працювати у наших наглядових радах не за високу оплату, а розуміючи, що матимуть цінність для реформи, розвитку підприємства. Якщо вони зможуть щось змінити і для них це буде персональним викликом і потім це стане для них персональним успіхом», — пояснює пані Пак.

Чи готові до цього у Львові?

На думку модератора заходу, а також керівника юридичної компанії «ЕЙЧ.ДІ.ПАРТНЕРЗ», очільника наглядової ради ПрАТ «Тернопільський молокозавод» («МОЛОКІЯ») Володимира Глащенкова, Львів завжди має брати на себе відповідальність і приклади успішної розбудови, тому якщо у місті якісь комунальні підприємства розбудують тут систему наглядових рад, то це може бути для України гарним прикладом. І Львів буде тим містом, яке це генеруватиме. 

Володимир Глащенков

«У нас все ж таки є більш комфортні умови, себто вища зрілість середовища, є готовність до обговорення та спільнотворення чогось такого.  Я розумію, що цей шлях мусить насамперед розпочатись, а його ефективність наростатиме. Думаю, що це не можна зробити за квартал чи за 2 роки, наприклад. Адже це тривкий процес. Структура управління в комунальних підприємствах розвиватиметься, але головне, щоб ця інституційність почалась створюватись. Це на роки, на десятиліття. Важливо, аби в прийдешній рік це розпочалося: тоді все розпочне рости і розвиватися, трансформуватися», — коментує він.

Натомість Уляна Пак зауважує, що ще залишається трохи часу, аби це правильно обдумати і зрозуміти, чи готове місто до цього процесу та рішення — дозволити комунальним підприємствам стати незалежнішими, доповнивши їх сильними та експерними наглядовими радами і забрати ручне управління чи вплив на керівників.

«Дати більше незалежності комунальним підприємствам, даємо їм фахівців у допомогу, але разом з тим ставимо перед ними конкретні вимоги на якийсь період часу. Наприклад, на перший рік — даємо завдання наглядовій раді та через рік аналізуємо, чи вони впоралися. Тому я вважаю, що зараз дуже добрий момент, аби реформувати корпоративне управління комунальних підприємств. Усі до цього рішення політично дозріли. Потрібно починати з одного-трьох підприємств і зробити їх пілотними та видобувати ідеальну модель, яка згодом працюватиме на інших підприємствах», — вважає депутатка.

Із цією думкою погоджується Віталій Троць, депутат від «Голосу».

«На мій погляд ми трохи пропустили той час, коли мали створити наглядові ради, адже це загальносвітова практика ефективного управління. Ми почули експертів, які нам на пальцях пояснили, чому важлива незалежність наглядової ради, як вона має формуватись, які мають бути повноваження і які мають бути важелі впливу. І ми маємо туди рухатись. Нині триває війна, та всі експерти вважають, що натомість саме час, аби впроваджувати зміни в цьому процесі», — висловився він.

Віталій Троць

Коли ж можливе створення наглядових рад?

Депутати переконані, що є висока ймовірність запуску вже незабаром. Пан Троць каже, що зробити це можна до червня, себто менш ніж через пів року, та є перешкоди.

«Ми думаємо, що до літа ми створимо наглядові ради, якщо дійдемо до консенсусу, то вже у найближчу сесію (або наступної) затвердимо положення, принципи номінаційної комісії, критерії, вибиремо підприємства, де будуть створюватися ці наглядові ради. Думаю, що йтиметься про підприємства, які є найбільш збитковими у Львові чи ті, у яких є великі проєкти. ( Як-от будівництво сміттєпереробного заводу чи електронний квиток тощо). Там насамперед потрібні наглядові ради» — вважає депутат.

На думку Віталія, перевагою створення наглядових рад є більший контроль, експертність, тобто, коли ти залучаєш досвідченіших людей і це стабільність підприємств.

«Тому що стратегічні рішення для них не залежатимуть ні від міського голови, ні від директора, натомість буде колегіальний орган, якого відберуть за прозорою процедурою і який нестиме перед громадою Львова відповідальність. Зараз ми на багато питань не можемо відповісти львів’янам. Наприклад, чому так довго впроваджують е-квиток, чому існують великі втрати води. Наше завдання- створити такий інструмент, запросити фахових людей, які публічно звітуватимуть, як праюють підприємства і що далі», — додає Троць.

Перші рішення будуть на наступному пленарному засіданні. Пані депутат Пак очікує, що точно положення про наглядові ради за короткий час не напишуть, але зможуть дійти до основних рішень з приводу того, на яких комунальних підприємствах будуть їх створювати, які повноваження  наглядових рад і які вимоги є до їхніх членів. 

«Спершу нам потрібно дослідити кожне підприємство, аби виявити точки болю в управлінні і підсилювати такими ж експертами. можливо, комусь потрібно HR додати, комусь антикризовий менеджмент, а комусь - комунікацію з органами влади. Перші рішення, сподіваюсь, нам вдасться ухвалити на наступному пленарному засіданні», — сказала вона.

ІА Дивись.info намагалась отримати коментар від Ірини Маруняк. Вона є заступницею міського голови Львова з питань ЖКГ. Чиновниця пообіцяла поговорити про її бачення створення наглядових рад на КП міста після вихідних.

***

Дискусію у записі можна переглянути:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: