Як вивчити англійську мову самостійно

learn-english-by-yourself
Фото: відкриті джерела

Англійська мова стала невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Кожен ресурс раз у раз обіцяє швидкі результати за короткий термін. Але чи так це реально – швидко вивчити англійську мову? І як заговорити з носієм мови, не відчуваючи дискомфорту?

Засновниця школи англійської мови Speaker English School Ірина Смещук розповіла, як швидко вивчити англійську мову самостійно за допомогою простих способів, пише happymonday.ua.

Давайте поглянемо правді у вічі: без англійської сьогодні дійсно нікуди. Це універсальна мова спілкування у подорожах, мова більшості крутих курсів на Coursera, виступів на TEDx і серіалів на Netflix.

Отже, ви розумієте, що англійську підтягти треба, і хочете впоратися своїми силами. Давайте подивимося, що для цього потрібно.

Що потрібно, аби швидко вивчити англійську мову самостійно

Я впевнена, що кожна людина в своєму житті хоча б раз намагалася самостійно вивчати англійську або іншу мову. Або принаймні про це думала. І хоч самому довести мову до досконалості не так вже й легко, але опанувати базовий курс або поліпшити свій рівень — цілком реально.

Отже, що потрібно робити, щоб ефективно вивчити англійську мову самому?

1. Поставте мету

Так, це дуже важливий крок — поставити мету й часові рамки, в які ви хочете виконати цю задачу. Найкраще все прописати й позначити кінцеву перевірочну точку — як ви зрозумієте, що досягли мети. Наприклад, будете вільно говорити на такі-то теми (вкажіть які), дивитися кіно без перекладу, читати англомовну літературу тощо.

2. Знайдіть час

Щоб вивчити англійську мову, виділіть у своєму щоденному розкладі час для занять, коли ви обов’язково будете вивчати мову. Ідеально — 1 година на день, але не менше 20-30 хвилин. Без цього ніяк. Краще вчити по кілька слів щодня, ніж 1 раз на тиждень, але багато. Згодом це переросте у звичку. Крім того, регулярність дуже добре впливає на пам’ять, і запам’ятовувати новий матеріал буде набагато легше.

Часу катастрофічно бракує?

3. Визначтеся з навчальною системою

Ваше завдання — знайти техніку, яка найкраще підійде саме вам. Для цього тестуйте різні й дивіться, що краще працює. Техніки можна комбінувати. Наприклад, визначте ваш найбільш продуктивний канал сприйняття інформації і під час навчання робіть акцент на нього (але не всі 100%).

  • Візуалам варто приділити увагу читанню, прописуванню слів / вправ і використанню наочних посібників.
  • Аудіалам рекомендується якомога більше слухати аудіо (радіо, навчальні записи, подкасти, пісні, аудіокниги). Вивчаючи нову лексику, якомога частіше вимовляйте вголос слова й конструкції.
  • Кінестетикам допоможе рух і «виконання» того, що ви вчите (рухайтеся, переміщуйтеся в просторі, можна навіть танцювати). Ще один спосіб — використовувати маркери, ручки різних кольорів для виділення слів, конструкцій, прикладів.

4. Повністю зануртесь у процес

Щодня займайтеся, вивчайте новий матеріал і обов’язково повторюйте вже пройдений. Тримайте під рукою що почитати на випадок вільної хвилинки. Дивіться кіно і відео без перекладу. Домовтеся з друзями спілкуватися в чатах англійською. Одним словом — оточіть себе мовою.

5. Не кидайте на половині шляху

Найскладніше — це не почати, а продовжити працювати над мовою щодня. Не опускати руки, коли щось не виходить або здається, що вже начебто досить. Потрібно продовжувати і тоді, коли інші запитують навіщо або стверджують, що в зрілому віці немає шансів щось вивчити. Шанс є завжди, потрібно просто докласти більше зусиль і не зупинятися.

10 порад, як швидко вивчити англійську мову в домашніх умовах

1. Розділіть навчання на етапи

Посібники та підручники з вивчення англійської (як і будь-якої іншої мови) діляться на рівні — від простого до складного. Починайте з простих тем і переходьте до наступного рівня, тільки коли їх опануєте й відпрацюєте. Те саме стосується і перегляду фільмів / серіалів, читання книг і статей — не перестрибуйте, інакше ризикуєте потонути в складних темах.

2. Підключіть у процес навчання гру 

Гейміфікація дуже добре працює не тільки для дітей, а й для дорослих. На щастя, є безліч додатків (той же https://lingualeo.com/), які дозволяють отримувати й використовувати нові знання (слова, вирази, граматику) в ігровій формі. Адже важливо не тільки запам’ятовувати матеріал, але й вчитися його застосовувати.

Не тільки Lingualeo: мобільні додатки, щоб вивчити англійську мову


3. Переведіть свої гаджети на англійську мову

Це може здатися банальною порадою, але ця тема дійсно працює. Ви навіть не помітите, як запам’ятайте всі функції смартфона або комп’ютера, хоча спочатку це видаватиметься нелегким завданням.

4. Читайте книги англійською

Читання англійською має багато переваг. По-перше, так ви збільшуєте свій словниковий запас. У книзі лексика завжди знаходиться у контексті, тому ви її не зазубрюєте, а запам’ятовуєте ситуації, коли її слід використовувати. По-друге, ви запам’ятовуєте правила правопису й пунктуації. По-третє — активізуєте пасивний словниковий запас, тобто слова й конструкції, які ніби знаєте, але не вживаєте. Зрештою, в процесі читання ви наочно бачите, як вживати граматичні конструкції, які раніше вивчали в теорії і розрізнено, а тут вони, знову ж таки, в контексті.

Щоб читати англійською з користю, найголовніше — правильно підібрати книгу відповідно до свого рівня. Для початківців підійдуть адаптовані книги, а з рівнем Intermediate можна приступати до читання оригінальних текстів. Краще починати з сучасних письменників, класика може виявитися складною, плюс там зустрічається лексика й мовні звороти, які зараз не так часто вживаються.

Якщо вам зустрічається 5-15% нових слів на сторінку — отже, ви правильно підібрали книгу. Якщо таких слів 20-30% — книгу можна читати, але шукати в словнику варто не більше 5-8 ключових слів. Якщо доводиться шукати більше — краще вибрати іншу книгу, інакше ви просто потоне в словнику і кинете цю справу, не отримавши ні результату, ні задоволення.

5. Тестуйте онлайн-навчання

На спеціалізованих сайтах, платформах або додатках для вивчення англійської ви знайдете матеріали за конкретними темами й рівнями, відеоролики з розборами, тести. Таким чином ви уникнете необхідності самостійно підбирати матеріали, підручники і вправи. Ваше завдання в цьому випадку — тільки вчитися, не відволікаючись на організаційні моменти.

6. Дивіться фильми й серіали англійською

Насамперед, це цікаво та мотивує. До того ж, так ви покращуєте сприйняття мови на слух — слухаєте інтонацію, ритм, вимову, звикаєте до швидкості англійської мови і вчитеся її розуміти. Ну і, звичайно, поповнюєте словниковий запас. Вчити слова найкраще в контексті, а у фільмі контекст вже створений, тому вам і легше його запам’ятати.

Кілька правил для перегляду фільмів і серіалів в оригіналі:

  • обирайте фільми й серіали відповідно до свого рівня, а якщо ви зовсім новачок, то краще вибрати фільм, який ви вже бачили і добре розумієте сюжет;
  • дивіться без субтитрів — це важливо для того, щоб ви слухали, а не відволікалися на читання, оскільки наш мозок здатний виконувати одну дію за одиницю часу, тобто тільки читати або тільки слухати;
  • не перекладайте кожну фразу — навіть якщо ви не розумієте, про що мова, будуйте асоціації і покладайтеся на відеоряд, який в цьому сильно допомагає;
  • дивіться кілька разів — подивившись без субтитрів, подивіться відео ще раз, але вже з титрами й блокнотом, щоб виписати незнайомі фрази і слова, а потім вивчіть їх та потренуйтеся використовувати;
  • і головне — обирайте цікаві фільми, щоб їх хотілося дивитися і переглядати.

7. Говоріть самі з собою

Чим більше ви говорите — тим краще для навчання. А якщо на початковому етапі у вас немає співрозмовника, хоча б промовляйте вголос матеріал, який вивчаєте, чи то нові слова по темі або граматика. Чим більше разів ви повторите, тим краще запам’ятаєте. Але тут дуже важливо не зазубрювати, а вдумливо та зі смислом будувати речення без відриву від контексту.

8. Шукайте новини англійською

Є спеціальні сайти, де ви можете читати або слухати новини, спеціально адаптовані до різних мовних рівнів. Тобто одна й та ж новина подається в декількох варіантах, ще й з виділеними новими словами і завданнями. Ось кілька таких ресурсів:

9. Привчіть себе вивчати мінімум 3-5 нових слів щодня

Важливо не просто читати та запам’ятовувати їх, а й активно використовувати протягом дня. Наприклад, тренуйтеся вимовляти нові слова вголос (навіть просто наодинці з собою) або подумки складайте з ними речення та обігруйте в різних ситуаціях.

10. Навчіться думати англійською

Почніть із простих і часто повторюваних думок, наприклад: «Щось я зголоднів — I feel like eating», «Чим це пахне? — What’s the smell?». Згадайте фрази, які найчастіше використовуєте, перекладіть їх, запишіть, вивчіть напам’ять і в наступний раз змусьте себе думати про це по-англійськи. Розвивайте цю навичку — поступово вона перетвориться на звичку і ви зможете досить легко думати про повсякденні речі англійською.

5 порад, як швидко вивчити англійську мову для спілкування

1. Зануртеся у мовне середовище

Щодня дивіться відео, слухайте подкасти, щоб зануритися в живу розмовну англійську, звикнути до неї, навчитися сприймати її на слух. Навіть якщо ви не повторюєте кожне слово за носіями, ви все одно покращуєте власну вимову. Адже ви слухаєте й запам’ятовуєте, як слово вимовляється правильно (з яким наголосом та інтонацією), а потім і самі починаєте правильно використовувати його в розмові.

2. Говоріть!

Бажано не використовувати щоразу одну й ту ж лексику, а відразу підключайте те, що вивчили буквально недавно. Познайомтесь із носієм мови або людиною, яка теж вивчає мову, щоб практикуватися разом. Або запишіться до розмовного клубу англійської — їх зараз дуже багато: для різних рівнів, на різні теми, безкоштовні й платні, онлайн та офлайн.

3. Вчіться використовувати фразові дієслова

Це дієслова з прийменниками або прислівниками, які повністю змінюють значення дієслова. Носії мови вживають їх набагато частіше. Наприклад, замість звичайного leave у живій розмові ви частіше почуєте go out, get out, run away тощо.

4. Читайте вголос

І вивчіть скоромовки й віршики на конкретний звук. Так ви не тільки натренуєте вимову конкретних звуків будь-якої складності, але й поліпшите артикуляцію (як англійської, так і рідної мови), пам’ять і урізноманітните заняття загалом.

5. Прив’язуйтесь до реальності

Не цікаво вивчати теми, якими ви мало або зовсім не користуєтеся в житті (наприклад, вчити бізнес-англійську, якщо ви працюєте з дітьми). Обирайте актуальні для вас теми і тренуйте їх якомога частіше. Наприклад, вивчаючи тему «Транспорт», можна прив’язати її як до граматики (розповідаючи про те, яким він був 10 років тому, або фантазувати, яким він може бути в майбутньому), так і до читання (статті та історії про машини, наприклад) або аудіювання (новин про транспорт на YouTube мільйон — хочете з субтитрами, хочете без).

Висновки: чи можна вивчити англійську мову швидко?

Поліпшити свою англійську швидко — можна.

Послідовність допоможе вам не стрибати з теми на тему, а рухатися від простого до складного. Варіативність у виборі засобів: програми, додатки, сайти, підручники — не дасть знудитись. А складений план буде вести до мети і нагадувати про наступний крок.

Для цього насамперед необхідна мотивація й орієнтація на результат (так-так, морквина на вудці тут працює якнайкраще). Якщо ви чітко бачите, ДЛЯ ЧОГО це вам — ви швидко знайдете спосіб, ЯК це зробити.

Важливі також такі фактори, як старанність та посидючість. В еру швидких новин, коротких постів у соціальних мережах та 15-секундних сторіз в Instagram просто необхідно тренувати в собі ці навички, адже за 15 секунд мову не вивчити.

Читайте також: Яке сьогодні свято 5 лютого: іменини та прикмети

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: