кремль хоче використати ВПК білорусі для посилення російської армії, – ISW

1fca5c0-4c5a32c-clipboard01
Фото: РИА Новости

росія має намір поглинути елементи оборонної промисловості білорусі в рамках зусиль кремля з переозброєння російської армії для підтримки тривалої війни проти України

Так вважає Інститут вивчення війни у своєму щоденному звіті (ISW).

Аналітики інституту нагадали заяву олександра лукашенка, який заявив 17 лютого під час зустрічі з президентом росії володимиром путіним у москві, що білоруська аерокосмічна промисловість готова виробляти штурмовики Су-25 для російських військових за підтримки російських технологій.

Лукашенко також заявив, що білоруський державний Мінський автомобільний завод почав виробляти компоненти для російського "КАМАЗа" і висловив готовність допомогти росії у виробництві електронних компонентів для заміщення втраченого західного імпорту.

Він також заявив, що білорусь на 100% виконує невизначені угоди про співпрацю у сфері оборони і безпеки, про які білорусь і росія домовилися "три місяці тому".

В ISW вважають, що росія буде активніше використовувати військово-промисловий комплекс білорусі для посилення власного військового потенціалу.

"Додаткові Су-25 і запчастини для вантажівок, ймовірно, не є критично важливими для успіху довгострокових військових зусиль росії. Незважаючи на заяви лукашенка, кремль може захопити білоруські заводи і переобладнати їх для виробництва критично важливої техніки, якої потребують російські військові. Росіяни також можуть спробувати перепрофілювати російські заводи, які зараз задіяні або оснащені для виробництва Су-25 і вантажівок, для виробництва більш терміново необхідної техніки.

ISW раніше оцінював, що російські війська почали використовувати білоруські полігони і інструкторів для підготовки мобілізованих росіян, щоб компенсувати погіршення тренувального потенціалу росії. Схоже, що кремль аналогічним чином використовує елементи білоруського оборонного потенціалу для збільшення російського оборонного виробництва, оскільки путін прагне відновити російський оборонний потенціал для підтримки тривалої війни з Україною".

Основні висновки ISW за 17 лютого:

  • кремль, ймовірно, поглине елементи білоруської оборонно-промислової бази в рамках більш масштабних зусиль москви з переозброєння російської армії для підтримки тривалої війни проти України.
  • лукашенко підтвердив, що білорусь реалізувала більше інтеграційних програм у рамках Союзної держави, що свідчить про прогрес у десятирічній кампанії тиску кремля, спрямованій на формалізацію російсько-білоруської Союзної держави.
  • Успіхи кремля в білорусі підкреслюють, що імперіалістичні амбіції путіна виходять за межі України і що стримування російської загрози вимагає постійної уваги Заходу.
  • Міністерство оборони росії затвердило імена чотирьох командувачів військовими округами, завершивши повну заміну вищого командного складу російських військових з початку вторгнення в Україну.
  • Керівник ПВК "Вагнер" євген пригожин, схоже, нарощує інформаційний контрнаступ на традиційний російський військовий істеблішмент.
  • Російські війська продовжили наступальні операції на лінії Сватове-Кремінна.
  • Російські окупанти продовжили наземні атаки навколо Бахмута, в районі Донецька-Авдіївки та на заході Донецької області.
  • Російська та українська військова активність поблизу Нової Каховки вказує на те, що російські війська, ймовірно, розгорнуті на позиціях поблизу берегів Дніпра.
  • Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що російські війська, ймовірно, зазнали до 200 тис. втрат з початку російського вторгнення в Україну.
  • володимир путін 17 лютого підписав низку законів, спрямованих на інтеграцію окупованих територій в російські правові, економічні та адміністративні структури.

Читайте також: ЗСУ відбили ворожі атаки біля 20 населених пунктів, – Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: