Польща розглядає питання передачі Україні своїх МіГ-29, – Дуда

C9407-12br-scaled
Фото: відкриті джерела

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща розглядає питання передачі Україні своїх МіГ-29 та приєднається до коаліції щодо надання Україні винищувачів F-16, якщо така буде

 Про це у п'ятницю, 17 лютого, заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю Укрінформу, пише Кореспондент.

При цьому він зазначив, що підготовка пілота, який обслуговуватиме літак, є "довготривалим процесом".

“Підготовка українських пілотів вимагає довгих місяців навчання, щодо цього немає жодних сумнівів”, - підкреслив Дуда.

Натомість, якщо Києву надаватимуться літаки МіГ-29 чи, наприклад, літаки Су, то українські пілоти “готові літати на них практично відразу”.

"Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання", - наголосив президент РП.

За його словами, у питанні надання Польщею Україні винищувачів F-16 є "проблема", оскільки їх у Польщі "просто замало, беручи до уваги масштаби і загальний потенціал країни". Він нагадав, що зараз у Польщі очікують на літаки F-35 і FA-50, закуплені, відповідно, у США та Південній Кореї.

"Для нас це складний момент, адже ми самі очікуємо на літаки. Звичайно, якщо серед країн НАТО буде створено широку авіаційну коаліцію, то ми, безумовно, також приєднаємося до неї", - заявив Дуда, додавши, що рішення, за якою формулою це відбудеться, обговорюватимуться з союзниками.

У свою чергу, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 17 лютого на Мюнхенській безпековій конференції заявив, що Польща не готова доправити Україні літаки F-16, але підтримує передання іншого виду винищувачів як частину спільного рішення членів НАТО пише Rzeczpospolita.

Під час панелі у прем'єр-міністра запитали, чи постачатиме Польща Україні винищувачі F-16. У відповідь Моравецький відповів, що таких літаків у Польщі доволі мало.

Однак Моравецький заявив про можливість передати інші типи винищувачів, які є у Польщі, у межах рішень НАТО.

Видання наголошує, що на озброєнні польських ВПС є три типи винищувачів – окрім F-16, є ще МіГ-29 і Су-22.

Читайте також: Шольц закликає союзників «діяти швидко» для доставки танків в Україну

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: