На Львівщині та Одещині сьогодні вимірюють споживання світла

світлоен
фото ілюстративне

В Україні досі відсутній дефіцит потужності в енергосистемі, тому в регіонах не впроваджують ліміти споживання. Та все ж воно поступово зростає у зв'язку із початком нового робочого тижня.

Про це повідомили у НЕК «Укренерго» вранці в понеділок, 20 лютого.

Там кажуть, що дефіцит наразі не прогнозується.

Нині працюють всі види електростанцій в енергосистемі. Через сприятливі погодні умови та поступове зростання світлового дня збільшилась робота електростанцій з відновлюваних джерел енергії, потужності яких працюють переважно у денні години. Наразі вони працюють уже зранку, частково беручи участь у покритті ранкового піку споживання, додали в компанії.

Натомість імпорт електроенергії незначний і наближається до нульових значень в результаті стабілізації електропостачання в країні.

Чи є якісь обмеження?

Ліміти споживання до областей не доводились через відсутність дефіциту в потужності в енергосистемі. Однак при зміні ситуації в енергосистемі та різкому зростанні споживання можливе застосування відключень, пояснили у НЕК.

Сьогодні виміри фактичного споживання проводяться згідно із графіком у Львівській та Одеській областях. При цьому в Одеському районі та в Одесі виміри будуть проводитись з урахуванням обсягів обмежень під час застосування графіків погодинних відключень, що пов’язано з мережевими обмеженнями, які наразі все ще існують.

рф тимчасово захопила основні потужності

Понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й є під тимчасовим контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Масовані атаки

росіяни з жовтня 2022 року здійснили десятки ракетних та дронових атак на об’єкти магістральних мереж «Укренерго», завдавши масштабних і складних пошкоджень. Відновлення функціоналу цих об’єктів все ще потребує значних ресурсів та часу.

Що передувало?

Уночі 16 лютого російські війська завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури в Україні.

Ворог випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування. Застосовано 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря, 8 крилатих ракет «Калібр» із фрегата з акваторії Чорного моря, 12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська та дві керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

ЗСУ знищили 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Інші уразили критичні об'єкти, наприклад, на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: