Як пережити горе. Поради психолога

Screenshot_17
Ілюстрація з відкритих джерел

Наразі,  в Україні немає жодної родини, яка б так чи інакше щось не втратила. Так, безперечно, людина у своєму житті постійно щось втрачає – речі, час, можливості, стосунки, людей. Напевно, немає жодного дня, коли щось би не втратилося. А можливо, жодної години чи навіть хвилини. Втрата є нормою життя людини і, відповідно, має бути «нормальна» емоційна реакція на втрату.

Щоб прийняти та прожити втрату, у нас є горе. Це природний процес, який є реакцією психіки на сильний стрес, спричинений втратою.

За час еволюції людина навчилася переживати горе. Таким чином, все, що з вами відбувається – це процес функціональної необхідності. В якому, навіть,  виділяють періоди.

Узагальнення відомих теоретичних моделей процесу горювання та результати власних спостережень і спостережень деяких дослідників дозволяють виокремити критичні періоди процесу горювання:

  • Перші 48 годин. Шок від перенесеної втрати і відмова повірити в те, що сталося, може проявлятися в перші години. Емоційно це іноді виражається страхом втратити когось із членів сім’ї та друзів (можливий також сильний страх втрати самого себе – і в фізичному, і в психічному сенсі);
  • Перший тиждень. Необхідність організації похоронного обряду та інші клопоти заповнюють увесь час, почуття втрати часто переносять автоматично, що іноді супроводжується відчуттям «занепаду», емоційним та фізичним виснаженням.
  • Від 2 до 5 тижнів. Домінує відчуття, що тебе залишили сім’я і друзі, які повернулися до своїх буденних справ після похорону;
  • Від 6 до 12 тижнів. На цій стадії шоковий стан змінюється усвідомленням реальності втрати. Спектр пережитих у цей час емоцій досить широкий; людина відчуває втрату і погано контролює себе;
  • Від 3 до 4 місяців. Починається чергуванням «хороших та поганих днів». Людина стає дратівливою та нетерплячою щодо фрустрації. Здебільшого з’являється гнів, почуття емоційної регресії, внаслідок зниження імунітету зростають соматичні скарги, особливо інфекційного і простудного характеру;
  • 6 місяців. Починається депресія. Слабшає тягар пережитого, але гнітючі емоції залишаються. Дні народження, свята особливо важко переносяться і можуть викликати депресію;
  • 12 місяців. Перша річниця з дня смерті може бути травмівною або переломною, залежно від наслідків пережитих за рік страждань;
  • Від 12 до 24 місяців. Це час «розсмоктування». Людина, що пережила втрату, повільно повертається до колишнього життя. Саме в цей період зникають зі словникового запасу слова «важка втрата» та «горе»; життя бере своє.

Але, важливо зазначити, що для горювання немає поняття «часу» як вимірювальної шкали. Немає визначеної тривалості, за якої людина повинна подолати втрату. Важливо зрозуміти, що у якийсь момент, людина не прокидається й не вирішує одномоментно «жити далі». Насправді, якщо ви втратили того, про кого дуже піклувались і любили, ви ніколи не перестанете сумувати за ним чи нею, але з часом ваше горе стане більш керованим. Час скорботи залежить від самої людини, а не календаря.

Отже, сумувати - це нормально. Ненормально застрягати в горі та не дозволяти собі проживати весь спектр емоцій. Непрожите горе може роками роз'їдати душу та впливати на життя.

Безперечно, шлях горя у кожного свій. Але горююча людина живе не у вакуумі. Навколо люди, які частіше всього не знають як себе поводити з тими, хто наразі проживає втрату. Часто психологи на консультаціях, працюючи з членами родин загиблих,  чують, як боляче від фраз :  “не плач, все пройде”,  “смерть своє забрала, не лий сльози”, “всі ми там будемо”, “усі через це проходять”, “всі переживання вляжуться”, “час лікує”, “він/вона помер/ла швидко. Навіть не встиг/ла нічого відчути”, “мабуть, прийшов його/її час”, “там йому/їй краще”, “краще пам’ятати таким/такою, як він/вона був/була”, “подумай, а іншим ще гірше, у тебе хоч хтось залишився”, “це  ж тільки речі, ще наживете”, “зараз всім погано”  і т д. Так люди знецінюють переживання, почуття  людини, яка проживає втрату.

Щоб розділити переживання втрати, краще сказати:

  • Мені дуже шкода;
  • Прийміть мої/наші співчуття;
  • Це важче, ніж більшість людей думає;
  • Люди можуть мати багато поідчуттів одночасно. Все, що ви відчуваєте, – нормально;
  • Це один з найважчих періодів у вашому житті;
  • Неможливо знайти слова, щоб висловити жаль, та ви можете розраховувати на нашу підтримку.

Шлях зцілення від болю втрати полягає в тому, щоби дозволити природному процесу горювання йти своїм темпом так довго, як це потрібно. Горе – достатньо складний та тривалий процес, за допомогою якого людина працює з болем втрати і знову знаходить себе.


Отримати допомогу  та дізнатися більше про послуги психологів ви можете у Facebook: «MHPSS center Mariupol\Dnipro».

Або через телефон гарячої лінії: +380979343993 (з 10:00 до 18:00).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: