Яка ситуація зі світлом в Україні 21 лютого, — відповідь «Укренерго»

IMG_7365-630x420
Фото Микити Печеника, з архіву редакції.

В Україні споживання електроенергії зберігається таким, як і днем раніше. Дефіцит потужності відсутній вже дев'ятий день поспіль, тому відключень світла немає.

Про ситуацію зі світлом на 21 лютого розповіли у НЕК «Укренерго».

Там додали, що наразі дефіцит потужності не прогнозується.

Кажуть, що всі електростанції працюють згідно з командами диспетчерів «Укренерго». Імпорт електроенергії незначний і суттєво зменшується завдяки стабілізації електропостачання в країні.

Чи є якісь обмеження?

Ні, оскільки немає дефіциту потужності. Сьогодні вимірюють споживання електроенергії на Прикарпатті, Тернопільщині та Київщині.

У компанії попереджають, що ситуація може змінитися у будь-який момент, якщо, наприклад, різко зросте споживання світла. Водночас через сильні пориви вітру в окремих регіонах аварійно вимикають електроенергію. Так, на Львівщині 21 лютого знеструмлені понад пів сотні населених пунктів.

рф тимчасово захопила основні потужності

Понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й є під тимчасовим контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Масовані атаки

росіяни з жовтня 2022 року здійснили десятки ракетних та дронових атак на об’єкти магістральних мереж «Укренерго», завдавши масштабних і складних пошкоджень. Відновлення функціоналу цих об’єктів все ще потребує значних ресурсів та часу.

Що передувало?

Уночі 16 лютого російські війська завдали масованого ракетного удару по об’єктах критичної інфраструктури в Україні.

Ворог випустив по Україні 32 крилаті ракети повітряного та морського базування. Застосовано 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 із двох стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Каспійського моря, 8 крилатих ракет «Калібр» із фрегата з акваторії Чорного моря, 12 крилатих ракет Х-22 із шести дальніх бомбардувальників Ту-22м3 з району Курська та дві керовані авіаційні ракети Х-59 з двох літаків тактичної авіації Су-35 з району Мелітополя.

ЗСУ знищили 14 крилатих ракет Х-101/Х-555, «Калібр» та дві керовані авіаційні ракети Х-59.

Інші уразили критичні об'єкти, наприклад, на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: