Атака на охорону здоровʼя України: скільки лікарень було знищено (мапа)

ratio3x2_2300
Український лікар Юрій Кузнєцов проходить через зруйноване хірургічне відділення лікарні в Ізюмі, Україна, неділя, 18 лютого 2023 р. Фото: Вадим Гірда/AP

Не зважаючи на міжнародне право, росія атакує не лише військові обʼєкти України, але й цивільні, зокрема заклади охорони здоровʼя.

За ініціативи EyeWitness to Atrocities (eyeWitness), Insecurity Insight, Media Initiative for Human Rights (MIHR), Physicians for Human Rights (PHR) та Українського центру охорони здоров’я (UHC) було створено мапу, яку зображає всі обʼєкти охорони здоровʼя України, які постраждали внаслідок російської агресії.

Коаліція організацій відслідковує та документує атаки на українську систему охорони здоров’я та її інфраструктуру з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року. Є достатні підстави вважати, що атаки на українську систему охорони здоров’я є воєнними злочинами та можуть вважатися злочинами проти людства.

Загалом за даними мапи було здійснено 707 атак на охорону здоровʼя України.

292 заклади охорони здоровʼя України було знищено або пошкоджено.

62 працівника лікарень загинули.

Найбільше атак було здіснено у березні 2022 року - 235.

Мапа

Як працює мапа?

Дані про атаки на охорону здоровʼя відповідають визначеним Всесвітньою організацією охорони здоров’я та використаним Коаліцією захисту здоров’я під час конфлікту (SHCC). Це визначення обмежує включення інцидентів тими, що вчинені сторонами конфлікту, і виключає напади, пов’язані з приватними особами. Випадки насильства називаються «нападами». Воно складається з перехресно перевіреної інформації від багатьох партнерів SHCC, включаючи UHC, і включає інформацію, отриману за допомогою програми eyeWitness, яка була об’єднана в уніфіковану онлайн-систему для узгодження ідентичних атак.

Набір даних було зібрано з використанням підходу до збору доказів на основі інцидентів, коли окремі інциденти збираються, перевіряються та систематично об’єднуються для створення набору даних «атак», що дозволяє аналізувати моделі насильства протягом певного часу та в різних місцях. Загальна кількість зафіксованих інцидентів, хоча сама по собі система вказує на масштаби насильства, але не є об’єктивною.

Медсестра оглядає дитину в підвалі лікарні, яка використовується як бомбосховище в Києві, Україна. Фото: Aris Messinis/AFP via Getty Images

Набір даних було інтегровано за допомогою стандартних процедур збору, перевірки та кодування Insecurity Insight і відповідає адаптованому формату Берклійського протоколу з розслідувань цифрових відкритих джерел. Він містить інформацію з відкритих і конфіденційних джерел, об’єднуючи повідомлену інформацію, свідчення свідків і потерпілих, а також інформацію, отриману від адміністраторів лікарень, організаційних мереж, присутніх свідків, а також відвідування місць, здійснених UHC, і звітів, зроблених MIHR.

Усю інформацію було ретельно розглянуто та перевірено на основі низки критеріїв у межах технічних і ресурсних можливостей партнерів із дослідження.

Інформацію було ретельно відредаговано, а всю особисту інформацію видалено. Усі джерела та метадані зберігаються за допомогою посилальних номерів і можуть бути доступні, якщо потрібно та доцільно.

Щоб не наражати медичних працівників на ризики, на карті використовується автоматизована система спотворення випадкових геолокації, щоб приховати точне місце кожного інциденту на відображати на онлайн-карті. Крім того, можливість збільшення була обмежена.

Визначення термінів на мапі

Напад: «Напад» на заклад охорони здоров’я чи інфраструктуру охорони здоров’я визначається як насильницький напад, що призводить до руйнування, пошкодження або втрати функцій, обладнання, медичних матеріалів або доступу до медичної допомоги. «Напад» на медичного працівника стосується насильства, яке може призвести до фізичної та/або психологічної шкоди особі. Напади зараховуються як «інциденти».

Лікарня: будь-який заклад охорони здоров’я, який надає медичну допомогу пацієнтам і пропонує стаціонарну допомогу у формі лікарняних ліжок, у тому числі у тимчасових лікарнях.

Лікарня у місті Волноваха після атаки росіян. Фото: Reuters

Клініка: будь-який медичний заклад, який надає медичну допомогу пацієнтам переважно через амбулаторні послуги.

Інфраструктура охорони здоров’я: будь-яка інфраструктура, необхідна для надання медичної допомоги, наприклад лікарні та клініки, включаючи, але не обмежуючись, лабораторії, аптеки, медичні склади, машини швидкої допомоги, станції швидкої допомоги та/або гаражі, адміністративні будівлі, що використовуються для надання медичної допомоги та надання медичної освіти. .

Працівник охорони здоров’я: будь-яка особа, яка працює на професійних або волонтерських засадах у наданні медичних послуг або надає безпосередню підтримку пацієнтам, включаючи персонал швидкої допомоги, громадських медичних працівників, стоматологів, лікарів, персонал лікарні, медсестер, акушерок, парамедиків, фізіотерапевтів, хірурги, працівники вакцинації, волонтери чи інший медичний персонал, не названий тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: