«Ви всі замерзнете» та «помирайте в Україні»: різниця російської пропаганди 2022-2023 років

wargames.jpg
Фото з відкритих джерел.

Пропаганда - це спосіб маніпуляції населенням, це явище не нове, воно було навіть у часи Стародавнього Єгипту. Але росія стала спражньою майстринею у цій справі.

ІА Дивись.info пригадує, які пропагандистські заяви робила росія протягом року повномасштабної війни в Україні та досліджує те, про що ж зараз говорять мешканці країни-агресора

«Якось тихо, без святкових гулянь та урочистих заяв проходить перша річниця «спецоперації». Рік тому почалася битва за Гостомель, яку було блискуче виграно російськими десантниками й військами, які прийшли до них на допомогу після того, як три чверті самих десантників були перебиті-перепоранені важкою технікою ЗСУ. Напевно, ніхто не згадує про цю перемогу, оскільки Гостомель зараз — під укр*ми (як і Херсон, до речі, Ізюм тощо). А скільки було шуму! А острів Зміїний? Адже його теж зайняли «з нальоту»… А тепер мовчок… Несправедливо якось», - написав у річницю повномасштабного вторгнення рф в Україну терорист «днр» Ігор Гіркін. 

2022. Бойові комарі і нацисти

«України - не існує», «Україну створив Лєнін»

Про те, що України «не існує» ми чули роками, росія зажди заявляла, що наша країна - це лише окраїна великої російської імперії. Але в одній з останніх перед великою війною промов путіна ми дізналися, що Україну створив радянський вождь Володимир Лєнін... який народився через майже 700 років після першої письмової згадки про неї.

«Це все, щоб НАТО не напало на нас»

«Військова машина НАТО наближається до наших кордонів», - сказав путін у перший день вторгнення рф в Україну 24 лютого. І хоча НАТО ніколи не заявляло про своє розширення на Схід до кордонів рф, проте повномастабна війна в Україні вимушено змінила це, і тепер НАТО таки може наблизитись своєю технікою до меж росії.

«Ви всі замерзнете»

росія під різними приводами скоротила постачання газу в Європу на 80%. У переддень опалювального сезону російські пропагандисти почали нагнітати прогнози про те, що без російського газу Євросоюз взимку замерзне... але зима у Європі виявилась однією з найтепліших в історії.

Українські «нацисти»

Тезу про те, що в Україні живуть «нацисти» росія активно використовує з 2014 року.

«Ми зіткнулися з націоналістичними угрупованнями», - сказав путін у зверненні 25 лютого 2022 року. Головними «нацистами» для рф стали бійці полку «Азов», символ який складається з літер I та N, які означають «ідея нації», але росіяни вбачають у цьому нацистську символіку.

Навіть після обрання у 2019 році президентом України Володимира Зеленського, який має єврейське коріння, російську пропаганду це не зупинило. Глава російського МЗС сергій лавров пішов далі — і в інтерв’ю сказав, що «найзапекліші антисеміти, зазвичай, саме євреї».

«Бойові комари»

Українськими «бойовими комарами» представник Росії в ООН Василь Небензя намагався налякати членів Ради Безпеки - наче на Херсонщині росіяни знайшли три спеціальні безпілотники, які можуть розносити комах, заражених збудниками хвороб...

Буча ‒ це постановка

Після звільнення окупованої частини Київщини світу відкрилася правда про звірства загарбників проти цивільного населення. Тоді російські пропагандисти одразу почали це заперечувати та розказувати про постановку, «акторів» та «неприродні пози тіл». Що цікаво, така інформація почала викликати сумніви навіть серед населення росії.

2023 та кінець 2022. Пропаганда сьогодні

«Перекручують історію та культуру»

Президент рф володимир путін вважає, що росія не програє у війні в Україні, а це насправді Захід веде інформаційну війну.

«Перемогти росію на полі неможливо. Тому Захід веде інформаційні атаки, перекручують історію та культуру, рпц», - заявив диктатор. 

«Усе по плану», «Ми ще не починали»

Після 146 820 російських солдат вбитими і пораненими, у росії досі все йде «по плану», та й за словами головної російської пропагандистки ольги скабєєвої «ми єщьо нічево нє начіналі».

«Життя сильно переоцінене»

Скандальний російський пропагандист володимир соловйов закликав росіян не боятися вмирати, бо «життя сильно переоцінене», а «смерть – неминуча».

Ці заяви зʼявились після невдалої мобілізації росіян, яка розпочалась осінню 2022 року, після великих втрат армії рф в Україні, але результатом мобілізації стали ще більші втрати та протести. У росії було зафіксовано багато випадків підпалів військкоматів, вбивства працівників військкоматів та втечі.

«Помирайте в Україні»

Затятий українофоб та піп РПЦ Андрій Ткачов закликав росіян помирати в Україні, а не «під столом у блювотинні».

«Люди помирають, як свині: захлинаються блювотиною, їли-пили, під столи попадали, обригалися і блювотиною захлинулися, ось тобі й смерть. Або малолітки-зацепери, його струмом шваркнуло 3000 вольт, він обвуглений на рейки впав. Пішли зробити селфі на даху будинку. Підсковзнулися і полетіли з 15-го поверху разом з телефоном. Так краще зі зброєю в руках померти за Батьківщину, як герой, як чоловік», - сказав піп, пообіцявши російським солдатам місце у «раю».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: