Американські аналітики пояснили, чому в кремлі не прокоментували річницю вторгнення росії в Україну

596921c-1753086-898e139-clipboard01
Фото: відкриті джерела

У кремлі не коментували першу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого, ймовірно, через те, що росія не змогла досягти жодної із заявлених цілей і не досягла значних територіальних здобутків з липня 2022 року

Про це пише Інститут вивчення війни ISW.

У звіті ISW наголошує, що президент росії володимир путін і його адміністрація не робили жодних заяв щодо річниці, хоча путін робив численні публічні виступи протягом останніх трьох днів. 

У свою чергу заступник голови Ради безпеки росії дмитро медведєв зробив провокаційні заяви про те, що росія виграє війну, і повторив, що для росії життєво важливо досягти своїх цілей «відсунути кордони, які загрожують [росії], наскільки це можливо, навіть якщо вони є кордонами Польщі».

Раніше ISW оцінювало, що кремль використовував медведєва для підтримки інформаційних кампаній, націлених на військову підтримку України Заходом, і для відволікання уваги від військових невдач росії. 

Також експерти зазначають, що вибрані російські блогери прокоментували мовчання кремля на першу річницю війни. Колишній російський офіцер і завзятий критик кремля ігор гіркін розкритикував заяви медведєва як маячню та поскаржився на те, що ніхто не пам’ятає про великі втрати російських десантників під час бою за аеродром Гостомель під Києвом 24 лютого 2022 року. Гіркін заявив, що давно прогнозував, що росія вступила в тривалу і виснажливу війну. Він зазначив, що дуже важко перемогти державу, яка отримує зовнішню підтримку за допомогою невмотивованих сил росії, відсутності громадянського суспільства та сильного промивання мізків. Пов'язаний з кремлем блогер намагався применшити значення росії військові невдачі, висловлюючи вдячність за те, що війна виявила недоліки, але страждання через високу ціну, заплачену російською кров’ю. Блогер також посилив брехливий наратив кремля про те, що війна була необхідна для припинення нібито української «агресії» на Донбасі. Заяви блогерів точно повторюють коментарі, зроблені неназваними чиновниками, пов’язаними з кремлем

Financial Times зазначає, що путін намагатиметься представити катастрофічні військові невдачі росії як необхідний досвід, який росія використовуватиме для підготовки до майбутньої ймовірної агресії НАТО проти росії, якої путін нібито боїться.

Основні висновки за 24 лютого від ISW:

  • кремль ніяк не прокоментував першу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого, ймовірно, тому, що росія не змогла досягти жодної зі своїх заявлених цілей і не мала значних територіальних здобутків з липня 2022 року.
  • Російське джерело скористалося оприлюдненням Китаєм "мирного плану" з 12 пунктів, щоб неправдиво зобразити Китай як країну, що підтримує війну росії в Україні.
  • Американська розвідка продовжує вважати, що Китай серйозно розглядає можливість надання летальної допомоги росії на тлі постійного тиску західних санкційних режимів на російську оборонно-промислову базу.
  • Уряди західних країн 24 лютого виступили з різноманітними заявами щодо надання військової допомоги Україні.
  • Кремль посилив інформаційну підготовку до можливої операції під чужим прапором в окупованому Придністров'ї (Молдова).
  • Окупаційні війська продовжили наземні атаки на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної.
  • Російські джерела підтвердили, що війська рф розділили окремі формування повітряно-десантних військ щонайменше на двох напрямках наступу.
  • Загарбники здобули незначні територіальні здобутки навколо Бахмута і продовжили наземні атаки по всій лінії фронту в Донецькій області.
  • Українські посадовці припускають, що російські війська можуть відчувати себе незахищеними на східному (лівому) березі Херсонської області.
  • Влада рф продовжує заходи з розширення чисельності російських миротворців.
  • Російські джерела, ймовірно, намагалися перекласти провину за скандали, пов'язані з командирами самопроголошеної "ДНР", на російських військових.
  • Українські партизани, ймовірно, підірвали ділянку залізниці біля Поштового, Крим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: