ЄС схвалив десятий пакет санкцій проти росії

e561081-eu-flag-690--getty-
Фото: GETTY IMAGES

Країни Європейського Союзу пізно ввечері в п'ятницю погодили десятий пакет санкцій проти росії - це сталось рівно через рік із початку повномасштабного російського вторгнення в Україну

Про це повідомило шведське головування в Раді ЄС.

Санкції передбачають, серед іншого, жорсткіші обмеження на експорт до росії продукції подвійного призначення та технологій, цільові обмежувальні заходи проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або постачають безпілотники, що використовуються росією у війні, а також заходи протидії російської дезінформації.

"Спільними зусиллями держави-члени ЄС запровадили найпотужніші та найширші санкції за всю історію, щоб допомогти Україні перемогти у війні. ЄС залишається єдиним цілим з Україною та українським народом. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - підкреслили у шведському головуванні в ЄС.

Як пише DW з посиланням на європейських дипломатів, Польща під час обговорення десятого пакету санкцій погодилася на компроміс, що ґрунтується на виконанні шести обов'язкових умов.

Дискусії викликало питання імпорту синтетичного каучуку із росії. Польща наполягала на жорстких обмеженнях, але одна із країн відмовлялася від запропонованого механізму щомісячного зниження ліміту.

Зрештою Варшава погодилася на умови, що включають санкції проти відповідальних за незаконну депортацію українських дітей до рф, санкції проти імпорту російських алмазів, подальшу роботу щодо обмежувальних заходів проти ядерного сектору росії, запуск процесу щодо штрафних заходів проти 150 російських пропагандистів відповідно до запропонованого Польщею списку.

Один із пунктів стосується імпорту синтетичного каучуку: Єврокомісія має представити найближчими днями спеціальний механізм контролю рівня диверсифікації закупівель цього матеріалу, який передбачає щоквартальні перевірки.

Крім того, ЄС активізує роботу над санкціями щодо білоруського режиму.

Читайте також: рф узурпувала місце постійного члена Радбезі ООН, — Кулеба

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: