Китай розглядає можливість надання росії летальної зброї, – директор ЦРУ

gettyimages-1461810730
Фото: cbsnews.com

Директор ЦРУ Вільям Бернс підтвердив, що влада Китаю розглядає можливість надання росії летальної зброї для війни проти України, однак остаточне рішення ще не прийняте

Про це Вільям Бернс повідомив в інтерв’ю CBS News.

"Ми впевнені, що китайське керівництво розглядає можливість надання летальної зброї" - повыдомив вын.

За словами директора ЦРУ, Китай ще не прийняв рішення про надання росії летальної допомоги. Зі свого боку, наголосив він, адміністрація Джо Байдена намагається стримати владу Китаю від ухвалення такого рішення.

"Ми не бачимо, що остаточне рішення вже прийняте, і не бачимо доказів фактичних поставок летального озброєння. Саме тому Блінкен і президент чітко виступили із поясненнями щодо наслідків такого кроку", – заявив Бернс. 

Директор ЦРУ переконаний, що китайський очільник Сі Цзіньпін дуже уважно спостерігає за російським вторгненням в Україну.

"Немає жодного іноземного лідера, який би спостерігав за досвідом путіна в Україні, за розвитком війни більш уважно, ніж Сі Цзіньпін. Я думаю, багато в чому він був збентежений і протверезів через побачене", – сказав Бернс. 

Як нагадує сайт Гордон, Китай від початку нападу рф на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій москви.

30 грудня 2022 року під час переговорів за допомогою відеозв'язку із главою КНР Сі Цзіньпіном президент рф володимир путін заявив, що росія й Китай розвиватимуть "військове та військово-технічне співробітництво".

За даними ЗМІ, Китай надає росії технології, які їй необхідні для ведення війни проти України. Телеканал CNN із посиланням на офіційних осіб США, ознайомлених із даними розвідки, повідомив 18 лютого, що останнім часом США почали фіксувати "тривожні" тенденції в підтримці Китаєм російських збройних сил і що є ознаки того, що Пекін хоче "підійти до межі" надання летальної військової допомоги росії і не бути спійманим. Держсекретар США Ентоні Блінкен застеріг Пекін від надання росії військової допомоги або допомоги в обході західних санкцій.

Президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю, опублікованому 19 лютого, що поки не зафіксовано випадків передання Китаєм росії зброї. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю, яке вийшло 23 лютого, говорив, що Альянс бачить ознаки підготовки Китаю до надання росії зброї.

МЗС Китаю заявило, що КНР не розглядає можливості доправлення летальної зброї москві для використання у війні проти України.

24 лютого Зеленський сказав, що "дуже хоче вірити, що Китай не буде постачати зброю росії". "Краще – там, де зараз Китай, ніж в обіймах із рф. Тому що це нечесно, несправедливо і це ризики, що це буде третя світова", – заявив він.

Нагадаємо, що ЗСУ знищили вже більше 148 тис російських вояків

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: