Шольц розкритикував "мирний план Китаю"

Bundeskanzler-Scholz-in-Indien
Фото: dpa/Michael Kappeler

Канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував "мирний план" Китаю щодо врегулювання вторгнення РФ в Україну, оскільки у документі немає згадки про виведення російської армії.

Олаф Шольц розкритикував пропозиції Китаю щодо миру в Україні, пише Welt

«З моєї точки зору, не вистачає рядка, який би говорив: російські війська також повинні вийти», — сказав Шольц під час свого візиту до Індії в суботу.

Так німецький канцлер прокоментував документ з 12 пунктів запропонований КНР, який був опублікований у п’ятницю. 

При цьому Шольц назвав "напрочуд правильною" згадку у пропозиціях Китаю про недопущення застосування ядерної зброї.

«Надзвичайно правильним» є засудження використання ядерної зброї" - заявив Шольц. 

Також, за словами німецького канцлера, незмінним залишається той факт, що не може бути "диктаторського миру в російському стилі". "Президент рф володимир путін повинен це усвідомити", – додав він.

Як відомо, у першу річницю початку російського вторгнення в п'ятницю Китай представив документ із позицією, де, серед іншого, закликає до припинення вогню та переговорів.

Як пише сайт Гордон, Китай від початку нападу росії на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції, але прямо не засуджує дій москви.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що Китай має "підтримати формулу миру", яку пропонує Україна, і "виступати за гарантії безпеки".

18 лютого глава канцелярії комісії із закордонних справ Центрального комітету Комуністичної партії Китаю Ван І розповів главі МЗС України Дмитрові Кулебі про основні позиції "мирного плану" КНР. Кулеба зазначив, що Україна ще очікує на документ із повним текстом плану.

24 лютого оприлюднили документ "Позиція Китаю щодо політичного врегулювання кризи в Україні", який складається із 12 пунктів. Зеленський сказав, що частина пунктів у цьому документі збігається з інтересами України, а із частиною Київ не згоден. Водночас планом Зеленський документ не вважає, за його словами, ідеться про "думки" Китаю щодо врегулювання.

Кулеба заявив, що щонайменше один із пунктів документа – пов'язаний із санкціями – не відповідає інтересам України.

У лютому західні ЗМІ повідомили, що останнім часом США почали фіксувати "тривожні" тенденції в підтримці Китаєм російських збройних сил і є ознаки того, що Пекін хоче "підійти до межі" надання летальної військової допомоги росії і не бути спійманим.

МЗС Китаю заявило 22 лютого, що КНР не розглядає можливості доправлення летальної зброї москві для використання у війні проти України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю, яке вийшло 23 лютого, сказав, що Альянс бачить ознаки підготовки Китаю до передання росії зброї.

Поки випадків надання Китаєм росії зброї не зафіксували, говорив Зеленський 19 лютого. 24 лютого він сказав, що "дуже хоче вірити, що Китай не буде постачати зброю росії". Байден 25 лютого повідомив, що США поки не бачать, що Китай підтримує росію у війні, але наголосив: якщо Пекін зробить це, Вашингтон "дасть відповідь".

Нагадаємо, раніше Джо Байден відхилив запропонований Китаєм мирний план

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: