Під час окупації Херсону катівню очолив зрадник, що працював у виправній колонії

image-49
Фото: СБУ

На Херсонщині затримали ще чотирьох зрадників та колаборантів. Серед них — ексзаступник начальника місцевої виправної колонії, який під час тимчасової окупації міста підтримав росіян.

Про це заявили у Службі безпеки України та Держбюро розслідувань 27 лютого.

Там розповіли, що після захоплення пенітенціарної установи він добровільно пішов на співпрацю з агресором і погодився увійти до керівного складу створеного рашистами «управління служби виконання покарань у Херсонській області». Перебуваючи на «посаді» він організовував незаконне утримання викрадених українців у камерах російської в’язниці.

У застінках до потерпілих застосовували психологічний тиск, тортури і погрози вбивства. Загарбники намагались виконати вказівку кремля щодо придушення руху опору в регіоні, додали у відомстві.

Ще одним колаборантом виявився очільник «відділу комунально-побутового, інтендантського та господарського забезпечення» колишньої російської тюрми. Зловмисник відповідав за продовольче забезпечення адміністрації окупаційного органу.

Інший зрадник – раніше працював у Херсонському СІЗО, але після 24 лютого минулого року погодився на пропозицію окупантів увійти до складу «відділу охорони колонії».

Там він разом із ще одним викритим колаборантом брав участь у каральних рейдах проти місцевих жителів, які чинили спротив загарбникам.

Наразі чотирьом фігурантам повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Трьом із зловмисників уже обрано запобіжний захід у вигляді тримання від вартою.

Катівні на звільнених територіях

На деокупованих територіях України після відступу росіян знайшли вже 54 місця, де окупанти катували мирних мешканців. Про це наприкінці 2022 року повідомили у Офісі генпрокурора у відповідь на запит ГО «Центр прав людини ZMINA».

Водночас до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено 5 тисяч 79 кримінальних правопорушень за фактами катувань, заподіяння тілесних ушкоджень або іншого нелюдського поводження внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну. 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: