Смерть Бориса Нємцова: чиїми руками путін вбив політика

tass14576430-jpg155075917160006v
Борис Нємцов. Фото з відкритих джерел.

27 лютого 2015-го року на Великому Москворіцькому мосту, що неподалік кремля, чотирьма пострілами у спину було вбито російського опозиціонера Бориса Нємцова, який виступав проти анексії Криму та військової агресії рф на Донбасі

Борис Нємцов став відомим у 1990-х роках, обіймав посаду віце-прем’єр-міністра при президенті Борисі Єльцині, і його багато хто називав наступником Єльцина.

Натомість путін прийшов до влади, а Нємцов був витіснений на узбіччя російської політики. Він став ефективним учасником кампанії, викриваючи корупцію та засуджуючи напад росії на схід України в 2014 році.

В одному з останніх інтерв’ю Нємцов сказав, що боїться, що путін накаже його вбити через його опозицію до війни в Україні.

Міністерство внутрішніх справ росії повідомило, що Нємцов був застрелений близько 23:40 (МСК) у п'ятницю, 27 лютого 2015 року, коли переходив Великий Москворецький міст у супроводі жінки.

Джерело в поліції повідомило російському агентству новин «Інтерфакс» про те, що він був застрелений із пістолета з білого автомобіля, який втік з місця події.

За даними російськомовного новинного сайту «Медуза», «кілька людей» вийшли з автомобіля і застрелили його.

Стеження

Bellingcat, The Insider і BBC знайшли докази того, що Нємцова відслідковували під час 13 поїздок., останній раз агент стежив за Нємцовим 17 лютого 2015 року, лише за 10 днів до вбивства.

Згідно з документами, агента звали Валерій Сухарєв. Усі докази свідчать про те, що на той час він служив у ФСБ, головному відомстві безпеки росії. Одним із повноважень ФСБ є управління внутрішньополітичними загрозами від імені кремля, зокрема моніторинг переміщень людей по країні.

З 19 травня 2014 року Сухарєв стежив за Нємцовим у парі з агентом ФСБ Суханіним, тоді вони слідкували за ним до Ярославля.

Усі бронювання рейсів і поїздів реєструються в базі даних ФСБ під назвою «Магістраль». Але база даних не тільки фіксує пересування людей, яких російські агенти, можливо, хотіли б відстежити, її також можна використовувати для виявлення переміщень самих агентів - таких людей, як Сухарєв.

«У такому корумпованому суспільстві, як росія (Магістраль - ред.) — це палиця з двома кінцями, — сказав Крісто Грозев, виконавчий директор Bellingcat. — І це дозволяє таким людям, як ми, фактично піти і стежити за тими самими шпигунами, тими самими офіцерами ФСБ».

Деякі вихідні дані для розслідування були куплені Bellingcat через брокерів у росії. Вони отримували дані від корупціонерів, які мають доступ до «Магістралі». 

Більшість поїздок Нємцова відбувалися з москви, де він жив, до Ярославля, за 272 км на північний схід від столиці, де він засідав у регіональному парламенті.

Подібна картина спостерігалася протягом осені та зими 2014 року. Однак одна суттєва відмінність полягала в тому, що у всіх поїздках з початку липня 2014 року Сухарєв їздив з іншим оперативником ФСБ Олексієм Кривощековим, коли стежив за Нємцовим.

Схоже, Сухарєв заздалегідь знав плани пана Нємцова, тому що він часто прибував у те ж місто лише за кілька хвилин або годин раніше за Нємцова. Зокрема, одна поїздка показує, наскільки ретельно стежили за Нємцовим.

За весь час стеження Нємцов лише двічі літав не до Ярославля, 5 липня 2014 року - Новосибірськ, 25 жовтня 2014 року - Нижній Новгород.

Влітку 2014 року, коли Нємцов виїхав до Сибіру, він забронював свій рейс онлайн 2 липня після опівночі. Рівно через 10 хвилин Сухарєв і Кривощенков купили квиток до того самого пункту призначення, Новосибірська, прибувши в той же день, що й опозиціонер.

Потім вони покинули Новосибірськ 6 липня, за годину до відльоту Нємцова.

Нємцов був у Новосибірську, щоб представити доповідь про корупцію в російському державному енергетичному гіганті «Газпром». Про пересування Сухарєва і Кривощекова в межах Новосибірська протягом цих двох днів нічого не відомо.

За словами  Грозєва, агенти ФСБ могли використовувати «Магістраль», щоб відслідковувати ціль із такою точністю.

«Якщо ви офіцер ФСБ, ви просто зможете увійти в цю базу даних і побачити для конкретної людини всі квитки, які вони купують, купували або купують зараз», — сказав він BBC.

Немає прямих доказів того, що Сухарєв, Кривощеков і Сухінін були причетні до вбивства Нємцова чи планували його, а також систематичне стеження за ним принаймні двома оперативниками ФСБ.

Роль кадирова у вбивсті

У випадку з Нємцовим путін надав ФСБ надзвичайно широкий дозвіл на пошуки вбивць. Згідно зі звітом, опублікованим опозиційною газетою «Новая газета», голова ФСБ представив путіну імена підозрюваних 2 березня, через три дні після вбивства. У наступні дні вони заарештували п'ятьох осіб, усі етнічні чеченці, які, очевидно, були пов'язані з рамзаном кадировим, диктатором Чечні, пише The New Yorker.

кадиров. Фото з відкритих джерел

Генерали ФСБ давно не довіряли кадирову, якому путін надає більшу свободу, ніж будь-якому іншому регіональному чиновнику. Тепер суперництво між кадировим і спецслужбами вийшло назовні.

«Вбивство Нємцова, схоже, вичерпало їхнє терпіння», – пише «Новая газета».

За даними урядових слідчих, ініціатором злочину був Заур Дадаєв, колишній заступник командира підрозділу чеченського спецназу «Север» («Північ»), який неофіційно підпорядковується Кадирову. Спочатку Дадаєв зізнався у злочині, як і інші ув’язнені, але згодом усі відмовилися від своїх свідчень, заявивши, що їм погрожували та катували. У протоколах їхніх допитів були вражаючі подробиці про Нємцова: вони знали модель і номерний знак його Range Rover, адресу його квартири та розташування офісу.

Заур Дадаєв

Один підозрюваний, Анзор Губашев, який, як кажуть, був водієм, сказав слідству, що, починаючи з жовтня 2014 року, він прийшов до переконання, що Нємцов «проводив політику проти нашої держави, підтримував Захід і дискредитував наш уряд». Губашев згадав про протистояння росії із Заходом через Україну, а Нємцова назвав агентом ЦРУ.

«Ми нітрохи не шкодуємо, що позбулися його, тому що він з самого початку був західною повією і влаштовував різний хаос», — сказав Губашев на допиті.

Ім'я кадирова не фігурує в офіційному розслідуванні, але Ольга Шоріна, давня співробітниця та довірена особа Нємцова, сказала, що слідчі приватно запитували її, чи був у Нємцова конфлікт з кадировим.

Вони зустрілися лише один раз, в епізоді, описаному в книзі Нємцова «Сповідь бунтаря». На зустрічі чеченських політичних діячів у Гудермесі в 2003 році Нємцов виступив з промовою про необхідність консенсусного уряду в Чечні та стверджував, що республіка не повинна мати президента. Після цього, писав Нємцов, до нього підійшов кадиров, батько якого на той час був президентом, і сказав: «Тебе треба розстріляти за такі слова». Нємцов сприйняв це як жарт, але батько кадирова дав йому охорону до кінця його візиту до Чечні.

В остаточному обвинувальному акті організатором вбивства визначено Руслана Мухадінова. Мухадінов – нижчий офіцер підрозділу Дадаєва і Геремєєва, який був особистим водієм Геремєєва. Як і його бос, Мухадінов фактично зник, а обвинувачення проти нього висунуто заочно. У матеріалах справи стверджується, що Мухадінов пропонував вбивцям суму в п'ятнадцять мільйонів рублів, за вчинення вбивства. Також кажуть, що він надав вбивцям квартиру в москві та знаряддя вбивства – 9-мм пістолет.

У липні 2017 року російський суд засудив Заура Дадаєва до 20 років позбавлення волі. Решта зловмисників отримали від 11 до 19 років кожному.

Хто ж насправді сидить у вʼязниці

Обвинувачений Заур Дадаєв, за словами члена російської Ради з прав людини Андрія Бабушкіна, зізнався під тиском.

Рани на тілі Дадаєва свідчать про те, що його катували.

Бабушкін сказав, що Дадаєв показав йому сліди від наручників і мотузок на ногах і сказав, що його катували струмом.

У 2017 році Дадаєв заявив, що невинен у смерті Нємцова, за його словами він був у мечеті, після чого поїхав у ресторан «Веселий Бабай», а тоді до своєї квартири, яку, як показують камери спостереження, він не покидав після 16.45.

Друг Нємцова Ілля Пономарьов, який є також політиком, заявив, що вважає, що за вбивством стоїть уряд і що затримані чоловіки були «цапами відпущення».

Що маємо зараз

Старша дочка Бориса Нємцова Жанна звинувачує кремль у причетності до загибелі свого батька, як робила це ще з дня його вбивства.

«Я впевнена, що це було замовне вбивство», - сказала Жанна в інтерв'ю німецькій газеті Bild am Sonntag, пише Deutsche Welle.

Дочка загиблого політика до сьогодні переконана, що «вбивство було скоєно при повній підтримці влади» і «що виконавці були впевнені, що не будуть покарані»:

«Якщо йдеться про розслідування політичного вбивства, то досягти якихось результатів у нашій країні неможливо. Але ми зробили важливі речі, які будуть мати значення трохи згодом. Наприклад, є доповідь Парламентської асамблеї Ради Європи, є доповідь Парламентської асамблеї ОБСЄ про перебіг цього розслідування, і там містяться абсолютно чіткі формулювання щодо якості розслідування та про те, що не було зроблено. Там зібрано всі важливі документи, які ми потім використовуватимемо. Більше того, я вважаю, що є люди, які мають велику інформацію про це вбивство, які в якийсь момент захочуть нею поділитися, і я думаю, є певні свідчення того, хто був причетний, і таке інше. Є записи з камер, всі ці речі збережені, і настане момент, можливо, навіть раніше, ніж ми думаємо, коли всі ці люди перестануть поводитися й нарешті почнуть ділитися інформацією, передавати необхідні докази, для того щоб були встановлені причетні, і винні, якщо вони ще залишаться живими, будуть покарані. Можливо, в ході трибуналу, який створюватимуть, я впевнена, що по Україні, можливо, це буде ще й міжнародним».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: