Федір Піроцький - полтавчанин, який винайшов перший у світі електричний трамвай

pirockyi

1892-го року у Києві з'явилась перша електрична трамвайна мережа, вона запрацювала завдяки винаходу полтавчанина Федіра Піроцького.

1 березня 1845 року у селі Сенча, що на Полтавщині, у родині військового лікаря, нащадка козаків, народився Федір Аполлонович Піроцький.

У 18 років Федір покинув Полтавщину та більше не повертався туди.

Закінчив Костянтинівський кадетський корпус, Михайлівську військову артилерійську академію і проходив артилерійську службу в Києві.

1871 рік — повернувся до Санкт-Петербургу, працював у відділі технічних звітів і кошторисів Головного артилерійського управління.

На початку 1870-х років Піроцький розробив проєкт передачі електрики по залізному дроту, закріпленому телеграфними ізоляторами на дерев'яних стовпах і двох машинах змінного струму власної конструкції. Як зворотний провідник використовував землю.

Піроцький звернув увагу на «вільні» електричні лінії – залізничні колії. У 1875 році він розпочав і в 1876 році завершив серію успішних експериментів на ділянці залізниці довжиною 1 км. У цих дослідах одна рейка була прямим, а інша зворотним (заземлюючим) провідником, приймачем енергії був електродвигун.

У 1879 році Федір Піроцький надав владі Петербурга проєкт розробки міського трамваю, яким має рухати електрика, а не коні. Цікавими були його доводи: «Електрична конка сильна, швидка, надійна. Їй не потрібні стайні, і вона не залишає гною на вулицях. А головне – електрика буде коштувати дешевше, ніж овес і сіно». Але місцева влада була проти винаходу, тому на допомогу прийшла компанія Siemens.

У заявці на винахід від 5 квітня 1880 року Піроцький описав проєкт електричної залізниці, а 12 квітня перед великою аудиторією, включно з представником компанії Siemens, представив проєкт використання електрики «для руху» залізничних поїздів з підведенням електроенергії через ті самі рейки, по яких котяться колеса.

Влітку Піроцький працював над впровадженням свого винаходу. Для цього він вибрав найважчий двоповерховий кінний трамвай на 40 місць і вагою 6550 кг і переобладнав його на електротягу.

Двоповерховий вагон кінного трамвая, який Піроцький модернізував у вагон електричного трамвая

Нарешті 22 серпня 1880 року перший у світі електричний трамвай почав рух. Він рухався кінською риссю (8-12 км/год), робив різкий поворот, зупинявся і рухався назад. Шоу мало успіх і проходило до 16 вересня.

1881 рік — брати фон Сіменс відкрили в Берліні першу постійну електричну трамвайну лінію. У Російській імперії електричний трамвай почав регулярну роботу лише 1892 року. Це сталося в Києві зусиллями Аманда Струве та Василя Первенка (у москві електричний трамвай запрацював 1899 року, а на вулицях петербурга — 1907-го року).

 Перша у світі регулярна пасажирська лінія трамваю на електричній тязі. Берлін.

Тим часом Піроцький повернувся на службу артилерійським офіцером, і невдовзі був переведений до Івангородської фортеці Варшавського військового округу.

Після завершення служби у 1888 році Піроцький повернувся до України у село Маслівка, що біля Олешків на Херсонщині, де успадкував маєток від дядька. Втім, інші претенденти на маєток невдовзі відсудили його в Піроцького, скориставшись розбіжностями в написанні його прізвища в документах.

Решту життя Піроцький провів у місті Олешки — за однією версією, у військовому пансіонаті, за іншою — в готелі «Афіни». Після його смерті, щоби оплатити похорон, довелося продати особисте майно Піроцького.

Могила Федора Аполлоновича Піроцького на міському цвинтарі в Олешках. Фото 2019 року. Фото: Укрінформ

Сьогодні люди в усьому світі користуються трамваями, щоб дістатися на роботу, прогулятися або просто покататися. Цей вид транспорту романтизують у книжках та піснях. А в деяких містах трамвай став родзинкою і перенесений на листівки та картини. І його творець - українець.

Про ще одного нашого видатного співвітчизника, який володів найбільшим у повіті млином та випікав рогалики ще до Першої світової війни, читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: