Блінкен розповів, про що говорив з Лавровим на полях G20

lavrovandblinken
Фото: ілюстративне

Державний секретар США Ентоні Блінкен у четвер підтвердив, що зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергєєм Лавровим на полях зустрічі очільників зовнішньополітичних відомств країн "Групи двадцяти" у Нью-Делі

Як повідомляє "Європейська правда", слова Блінкена з пресконференції наводить CNN.

"Я закликав росію скасувати своє безвідповідальне рішення і повернутися до виконання Договору СНО-3, який накладає обмеження на ядерні арсенали Сполучених Штатів і російської федерації, що піддаються перевірці. Взаємне дотримання цього договору – в інтересах обох наших країн. Це також те, чого люди в усьому світі очікують від нас як ядерних держав", – сказав держсекретар США.

За словами Блінкена, в розмові з лавровим він заявив про готовність США взаємодіяти з росією в питаннях контролю над стратегічними ядерними озброєннями "незалежно від того, що ще відбувається у світі і в наших відносинах".

Ще однією з тем розмови очільників дипломатії США й рф стало питання звільнення незаконно затриманого в росії американця Пола Вілана. Держсекретар сказав, що Вашингтон виніс "серйозну пропозицію" з цього питання, і "москва повинна її прийняти".

Крім того, очільник Держдепу закликав рф припинити повномасштабну війну в Україні і сісти за стіл переговорів, підтвердивши підтримку України з боку США. "Кожен член G20 і практично кожна країна продовжує нести витрати, пов'язані з російською агресивною війною", – додав він.

Зустріч Блінкена й лаврова в кулуарах G20 стала першою із січня 2022 року. Водночас російські ЗМІ повідомили, що обидва посадовці не зустрічалися в кулуарах саміту, а говорили на ходу.

На пресконференції лаврова, яка відбулася після зустрічі G20, не було жодної згадки про розмову з Блінкеном.

Варто зазначити, що держсекретар США перед зустріччю "двадцятки" заявляв, що не планує говорити з лавровим.

Читайте також: Вперше за рік всеосяжної війни: лавров зустрівся із Блінкеном

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: