Музей Амстердама назвав Казимира Малевича українським художником

403138af21e94491
Фото: відкриті джерела

Stedelijk Museum – міський музей Амстердама – тепер класифікує художника Казимира Малевича як українця. Раніше інституція називала його російським митцем

Про це повідомило видання The Art Newspaper.

Так, представник музею каже, що в Stedelijk Museum вважають Казимира Малевича українським авангардистом польського походження, оскільки він народився у столиці України. 

Ця інформація вже була змінена в текстах на стінах і на сторінках веб-сайтів і буде включена в майбутні повідомлення, додає він.

Варто зазначити, що у Міському музеї Амстердама зібрано найбільшу колекцію робіт Малевича.

Додамо, що це не перший подібний випадок за останній час. Так, куратори Metropolitan Museum в Нью-Йорку перекласифікували трьох художників як українських, а саме художників - Івана Айвазовського, Архипа Куїнджі та Іллю Рєпіна. Згідно з повідомленням в ARTnews, раніше їх називали росіянами.

Фото: theartnewspaper.com

Видання пише, що мистецтвознавець Оксана Семеник запустила кампанію в соціальних мережах, щоб спонукати музеї по всьому світу перекласифікувати відповідних російських художників як українців. Вона розповідає The Art Newspaper: «Вся увага глядачів допомогла. З Айвазовським я не просила Met зробити його українцем. Але він точно не росіянин; він був вірменином і все життя прожив у Криму, в Україні».

Metropolitan Museumне відповів на запит про коментарі, але сказав ARTnews : «Met постійно досліджує та вивчає об’єкти у своїй колекції, щоб визначити найбільш прийнятний і точний спосіб їх каталогізації та презентації. Каталогізацію цих робіт було оновлено після досліджень, проведених у співпраці з науковцями в цій галузі».

Нагадаємо, у музеї Андрея Шептицького відкрили виставку «Натхненні Пінзелем у Годовиці».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: