Санкції та спецтрибунал для рф: про що говорили Зеленський із главою Латвії у Львові

630_360_1677851240-441
Фото: ОП

У п'ятницю, третього березня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч із главою Латвійської республіки Егілсом Левітсом у Львові. Тут між країнами підписано спільну декларацію щодо підтримки Латвією повноправної європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Про що йшлося на цій зустрічі, передає ІА Дивись.info.

«Як досвідчений правник і людина, яка добре знається на роботі європейських інституцій та глобальних структур, президент Левітс особисто та Латвійська республіка загалом, я впевнений, стануть потужними помічниками України у притягненні до відповідальності всіх російських вбивць, терористів і катів», — сказав Зеленський.

І додав, що під час перемовин зі своїм колегою вони торкнулися питань:

  • створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України,
  • процес підготовки голосування в Генеральній Асамблеї ООН за відповідну українську резолюцію,
  • співпрацю з Міжнародним кримінальним судом і юридичними інституціями європейської спільноти.

Натомість Левітс додав, що спільно з Україною Латвійська республіка робить усе, аби російські терористи відповіли за усі воєнні злочини. Він сказав, що потрібно створити спеціальний трибунал, оскільки жоден міжнародний суд не у змозі розглядати справи, які стосуються збройної агресії.

Очільник Латвійської республіки вкотре наголосив на тому, що країна підтримуватиме Україну у боротьбі за свободу й допомагатиме стільки, скільки потрібно.

«Україна повинна перемогти у цій війні. Це очевидно. Нині всі західні країни-члени НАТО та ЄС кажуть, що перемога України є основною метою цієї війни, і немає жодних сумнівів у перемозі України», — зазначив Левітс.

І додав, що військова допомога Україні від Латвії перевищила 1% ВВП країни, бо ще до всеосяжного вторгнення росії країна поставляла Україні ЗРК Stinger. Допомогу українському військові глава країни назвав пріоритетом. І сказав, що у наступні місяці відбудуться вирішальні бої у російсько-українській війні.

«Ми продовжуємо працювати над постачанням різноманітної військової техніки та обладнання. Також спілкуємося із союзниками і переконуємо їх у необхідності забезпечення швидких поставок того, що вони обіцяли. Також готуємо українських військовослужбовців через тренувальну місію ЄС», — розповів Левітс.

Поміж цим, перемовини стосувались посилення санкційного тиску на рф, зокрема про можливість використання 300 мільярдів доларів заморожених активів країни-агресорки, які скерують на відбудову України. Левітс зазначив, що Латвія долучиться до відбудови Чернігівської області, окрім цього візьме участь у розмінуванні.

Нагадуємо, 3 березня до Львова прибули президенти та перші леді України та Латвії.

Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська разом із президентом Латвійської Республіки Егілсом Левітсом та його дружиною Андрою Левіте вшанували пам’ять українських воїнів, полеглих під час російсько-української війни.

Глави держав і перші леді поклали квіти до могил українських захисників на Полі почесних поховань Личаківського кладовища у Львові.

Також під час робочої поїздки до Львівської області президент України Володимир Зеленський відвідав один із госпіталів, де лікуються поранені українські захисники, які воювали, зокрема, на Бахмутському напрямку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: