Зернова угода: розпочались переговори України щодо продовження

зерно

Розпочались онлайн-перемовини України зі світовими партнерами щодо продовження Чорноморської зернової угоди, у межах якої постачається зерно на світові ринки.

Про це Reuters повідомило високопоставлене джерело в українському уряді у вівторок, 7 березня.

Спікер видання сказав, що Україна не вела переговорів із росією, яка заблокувала чорноморські порти після свого повномашстабного вторгнення. Натомість є очевидним те, що партнери Києва спілкуються з москвою.

«Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів», — сказало джерело.

Напередодні міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що наполегливо працюють над продовженняи зернової угоди. Але рф дає сигнал, що її не влаштовують деякі аспекти угоди. У москви є умова - врахувати інтереси власних сільгоспвиробників, пише видання.

російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є «перешкодою» для можливості експортувати власне зерно й добрива.

Нагадуємо, 22 липня теперішнього року Україна підписала із Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту українського зерна через порти в Чорному мору. Натомість рф підписала із цими ж представниками дзеркальний договір. Важливо: Україна не підписувала жодного міжнародного документу із країною-агресоркою. Угода стосується експорту з українських портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Контроль портів залишиться за українською стороною; жодні судна, крім тих, які забезпечуватимуть експорт зерна та пов'язаної продукції, не зможуть увійти до портів.

Першого серпня, з Одеського порту вийшло судно RAZONI, завантажене 26 тисями тоннами кукурудзи під прапором Сьєрра-Леоне - вперше з початку повномасштабного російського вторгнення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: