Масові протести у Грузії через закон про «іноагентів»: що відомо

06ee55876413f0498b2039c025780b88

7 березня, під будівлею парламенту в Тбілісі зібралися противники законопроекту про «іноагентів». На місце стягнули силовиків.

Про це повідомляє  "Грузія Online".

Мітингарі вважають цей закон "російським" саме такий діє в рф. На думку активістів це створює загрозу для євроінтеграції країни, тож вони закликають парламентарів не ухвалювати його. 

Аби розігнати мітинг, правоохоронці застосували сльозогінний газ і водомети. Спалахнули сутички. Місцеві ЗМІ повідомляють про постраждалих серед активістів та журналістів.

У МВС Грузії свої дії пояснили тим, що «протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу висловлювання поглядів і мирні зібрання». У відомстві закликали учасників акції дотримуватись правопорядку та виконувати вимоги поліції.

"Під час акції будь-яке порушення закону супроводжуватиметься негайним реагуванням поліції та буде негайно попереджено в межах закону", — йдеться в дописі МВС Грузії.

Очільник Єдиного національного руху Ніка Мелія закликав народ Грузії щодня збиратись під стінами парламенту.

"З третьої години дня, Грузія, починаємо збиратися на проспекті Руставелі. З третьої години дня, і так буде щодня, весь проспект Руставелі буде Грузинським, ніяких росіян. Стоїмо до перемоги", — наголосив Ніка Мелія.

За інформацією журналістів "mtavari", Ніку Мілія затримали правоохоронці. Також під час мітингу у затримали одного із засновників опозиційного каналу "Формула" Георгія Ліфонава.

Уряд Грузії попередили про "серйозні наслідки" через закон про "іноагентів", таку позицію голови дипломатії Євросоюзу оприлюднили на сайті ЄС.

"Цей закон несумісний з цінностями та стандартами ЄС. Він суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського Союзу, яку підтримує переважна більшість грузинських громадян", – заявив глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала учасників акції протесту і пообіцяла ветувати цей законопроект. У своєму відеозверненні до протестувальників вона сказала, що ветує цей законопроект.

"Я стою тут, у Нью-Йорку, а за мною Статуя Свободи. Свобода - це символ, за який завжди боролася Грузія. Я поруч з вами. Сьогодні ви представляєте вільну Грузію. Грузія, яка бачить своє майбутнє в Європі, нікому не дозволить це майбутнє відняти", - сказала президентка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: